Από: Ένωση Αθέων.
Προς: 1. Υπουργεία
1.1 Οικονομικών (Υπουργό, Γενικές Γραμματείες: Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης, Οικονομικής Πολιτικής, Δημοσιονομικής Πολιτικής),
1.2 Εξωτερικών (Υπουργό, Διευθύνσεις: Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών, Θρησκευτικών & Εκκλησιαστικών υποθέσεων),
1.3 Εθνικής Άμυνας (Στρατιωτικό Γραφείο Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης),
1.4 Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού.
2. Πολιτικά κόμματα
Κοινοποίηση: Βουλή των Ελλήνων, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων, ΜΜΕ.
Θέμα: Ποιού κράτους αρχηγός είναι άραγε το υποτίθεται «άγιο» φως;
Τα τελευταία χρόνια κάθε Σάββατο πριν την Κυριακή του χριστιανικού Πάσχα μεταφέρεται αεροπορικώς στην Ελλάδα το λεγόμενο «άγιο φως» από την Ιερουσαλήμ και γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.
Πέρυσι, αποστείλαμε ερωτήματα προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία σχετικά με το κόστος αυτής της παράλογης πολυτέλειας για τους ήδη σκληρά δοκιμαζόμενους φορολογούμενους Έλληνες πολίτες. Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να προβληματίζεται και μια ομάδα βουλευτών να ανταποκρίνεται υποβάλλοντας σχετική ερώτηση (δυστυχώς μόνο για το 2015) προς τους Υπουργούς: Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων. Στην ερώτηση αυτή τέθηκαν προβληματισμοί που έθιγε και η δική μας ερώτηση όπως το γεγονός να αποτελεί “όψιμη και αποκλειστικά Ελληνική και προκλητικά δαπανηρή ιδιοτυπία” μια τέτοια μεταφορά («κανένα από τα κράτη με μεγάλο ποσοστό ορθόδοξων πιστών δεν ναυλώνουν αεροσκάφος για τη μεταφορά του α.φ. ούτε το υποδέχονται ως αρχηγό κράτους.»), που δεν “συνιστά ούτε θρησκευτική υποχρέωση, ούτε καν μακραίωνη παράδοση” καθώς και αυτό που επιτάσσει η κοινή λογική: η μεταφορά υποτίθεται αγίου φωτός και λειψάνων “με τιμές αρχηγού κράτους αφενός απαντώνται μόνο σε θεοκρατικά κράτη και αφετἐρου μπορούν να λογιστούν ως περιττές δαπάνες που δεν αρμόζουν στις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα”.
Οι απαντήσεις (όσες δόθηκαν) από τα υπουργεία, μόνο ικανοποιητικές δεν μπορούν να θεωρηθούν, μόνο μία πρόταση για την μεταφορά από Ιερουσαλήμ χωρίς καμία αναφορά στα παράπλευρα κόστη και βέβαια η ίδια η ερώτηση αφορούσε μόνο το 2015.
Θα θέλαμε λοιπόν να επαναλάβουμε τα ερωτήματα όχι μόνο για την προηγούμενη χρονιά αλλά από την έναρξη αυτής της παράλογης δαπάνης για το Ελληνικό Δημόσιο και συμπεριλαμβάνοντας (όπως και πέρυσι) το υπουργείο που οφείλει να γνωρίζει τις απαντήσεις, το υπουργείο Οικονομικών.
Ζητάμε από τα αρμόδια υπουργεία να ενημερώσουν τους Έλληνες φορολογούμενους πόσο κοστίζει και πόσο έχει κοστίσει στο Ελληνικό Κράτος η μεταφορά του ονομαζόμενου «αγίου φωτός» στην Ελλάδα και η διανομή του στις ανά τη χώρα Μητροπόλεις από το 2002 μέχρι σήμερα. Ειδικότερα για:
1. Το κόστος μετάβασης επίσημης αντιπροσωπείας του Ελληνικού Κράτους προς την Ιερουσαλήμ και πίσω.
2. Το κόστος διαμονής των παραπάνω και άλλα έξοδα διαβίωσης.
3. Το κόστος μεταφοράς αγημάτων και το κόστος των τελετών και εκδηλώσεων κατά την υποδοχή του «αγίου φωτός» Ενδεικτικά: μικροφωνικές εγκαταστάσεις, στολισμοί κλπ.
4. Το κόστος των ειδικών πτήσεων (με αεροπλάνα της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας) για τη διανομή του «αγίου φωτός» στις Μητροπόλεις της χώρας, το κόστος των καυσίμων των σκαφών του Ναυτικού, το κόστος των ταξί που ναυλώνονται.
5. Το κόστος άλλων σχετικών με τη μεταφορά και διανομή του «αγίου φωτός» εξόδων.
6. Το κόστος των αποζημιώσεων που λαμβάνουν για τις μετακινήσεις τους οι εμπλεκόμενοι στα παραπάνω, το κόστος απασχόλησης εκτός ωραρίου και λοιπά έξοδα που σχετίζονται με επιπλέον αμοιβές προσωπικού.
Θα θέλαμε ακόμη να ζητήσουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν ως προς τα παρακάτω:
Σύμφωνα με την απάντηση του τότε ΥΠοΠαι: Ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης αλλά είναι διαδικασία μακρόχρονη και σύνθετη και απαιτεί συνετούς χειρισμούς. Υπάρχει κάποιος προγραμματισμός και αποσαφήνιση αυτών των χειρισμών που θα ήθελε το υπουργείο να ανακοινώσει, και πόσοι από αυτούς έχουν πραγματοποιηθεί εδώ κι ένα χρόνο; Προλαβαίνουμε ακόμα να δώσουμε τέλος από εφέτος;
Ακόμη κι αν δεν υπήρχε επιβάρυνση του δημοσίου, που βέβαια ουδόλως πιστοποιείται από τις μέχρι τώρα απαντήσεις, ένας από τους παραπάνω χειρισμούς δεν θα μπορούσε να είναι η, έστω συμβολική, κατάργηση της επίσημης υποδοχής και διανομής αυτού του λυχναριού;
Περιποιεί τιμή για την Ελληνική Πολιτεία και όποιον εκπρόσωπό της το να υποδέχονται σαν αρχηγό κράτους την τουριστική ατραξιόν κάποιου πατριαρχείου;
Ποιά είναι η σαφής θέση του κάθε κόμματος για αυτήν την σκανδαλωδώς πολυέξοδη, οπισθοδρομική και υποτιμητική για χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρακτική;
Απαντήσεις-Τοποθετήσεις κομμάτων
25-04-2016, σχόλιο από την “Δημιουργία, Ξανά”, στην facebook σελίδα μας:
Ορθολογική και πλήρης η ερώτησή σας προς τα αρμόδια υπουργεία, ελπίζουμε να απαντηθεί άμεσα (αν και είναι απίθανο με την σημερινή κυβέρνηση).
Πράγματι δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για την εμπλοκή της Πολιτείας στο χριστιανικό αυτό έθιμο, που όσο και παραδοσιακό να είναι, αφορά καθαρά την Εκκλησία και τους πιστούς της. Ιδιαίτερα στην σημερινή οικονομική κατάσταση, κάποιος θα περίμενε να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από την Εκκλησία όσο αφορά σε τέτοια έξοδα.
Σίγουρα κάποιος θα σπεύσει να πει “εδώ τόσα έξοδα υπάρχουν, η διανομή του Αγίου Φωτός σας ενόχλησε;” Δεν τίθεται θέμα και δεν μας ενοχλούν οι θρησκευτικές πρακτικές (εφ όσον είναι νόμιμες φυσικά). Μας αφορά όμως όλους το κάθε έξοδο του Κράτους μέχρι και το τελευταίο Ευρώ, διότι προέρχεται από φορολογία όλων των πολιτών, οι οποίοι μάλιστα είναι ήδη υπερφορολογημένοι εδώ και χρόνια. Εάν δεν υπάρχει βούληση για αλλαγές και εξορθολογισμό όλων ανεξαιρέτως των δαπανών, δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσει οικονομικά η χώρα μας.
Τέλος, ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησιών και η αποδέσμευση του Κράτους από τις δαπάνες της Εκκλησίας είναι πάγια θέση μας από την ίδρυση του κόμματος το 2011: “Καταργούνται όλοι οι νόμοι που προβλέπουν άμεση ή έμμεση οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας προς οποιαδήποτε Εκκλησία.”
Δείτε την πλήρη ανάλυση των θέσεών μας στον σύνδεσμο.
28-04-2016, σχόλιο από την “Φιλελεύθερη Συμμαχία” στην facebook σελίδα μας:
To κράτος δεν έχει κανένα ρόλο σε μια θρησκευτική τελετή και διαδικασία. Η θρησκεία αποτελεί προσωπική υπόθεση του κάθε ατόμου και το κράτος δε θα πρέπει να παρεμβαίνει υπέρ της μιας ή της άλλης θρησκείας, να την υποβοηθά ή να την παρεμποδίζει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το οικονομικό κόστος δεν είναι το κυριότερο πρόβλημα (αν και αυτά τα χρήματα σίγουρα θα ανακούφιζαν πολλούς από τους συμπολίτες μας που υποφέρουν από την οικονομική κρίση. Το συγκεκριμένο θέμα είναι περισσότερο συμβολικό αφού υποδηλώνεται πως το ελληνικό κράτος είναι ένα χριστιανικό κράτος. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Πάγια θέση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας είναι ο διαχωρισμός κράτους -θρησκειών/θρησκευτικων οργανισμών, ξεκινώντας από το Σύνταγμα.
2 pings
[…] […]
[…] αποστείλαμε και πάλι ερωτήματα, πληρέστερα όπως πάντα, σε σχέση με τα οποία […]