Επιστροφή σε Οδηγός πολίτη

Υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Ευθανασία

Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2023

Ποια η διαφορά υποβοηθούμενες αυτοκτονίας και ευθανασίας;

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία προϋποθέτει την χρήση κατάλληλης συσκευής, ενώ η ευθανασία την χρήση ιατρικής αγωγής ή την παράλειψη αυτής. Η ευθανασία διακρίνεται σε:

  1. Ενεργητική: Τρίτος, συνήθως γιατρός, προκαλεί το θάνατο του ασθενούς χορηγώντας κατάλληλη ουσία.
  2. Παθητική: Διακοπή μέτρων για την παράταση της ζωής του ασθενούς.
  3. Εκούσια: Τερματισμός της ζωής του ασθενούς από τρίτο άτομο, συνήθως γιατρό, κατόπιν απαίτησης από τον ίδιον τον ασθενή.
  4. Ακούσια: Λήψη απόφασης από τρίτο πρόσωπο, καθώς είναι αδύνατο να εκφραστεί η συναίνεση ή η άρνηση από τον ίδιο τον ασθενή, διότι βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση ή αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία και η ευθανασία απαγορεύονται, καθώς θεωρούνται ανθρωποκτονία εν συναινέσει ή συμμετοχή σε αυτοκτονία. Πιο συγκεκριμένα, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει:

  • Όποιος σκότωσε άλλον τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. (Άρθρο 299, Ανθρωποκτονία με δόλο)
  • Όποιος αποφάσισε και εκτέλεσε ανθρωποκτονία ύστερα από σπουδαία και επίμονη απαίτηση του θύματος και από οίκτο γι’ αυτόν που έπασχε από ανίατη ασθένεια τιμωρείται με φυλάκιση. (Άρθρο 300, Ανθρωποκτονία κατ’ απαίτηση)
  • Όποιος κατέπεισε άλλον να αυτοκτονήσει, αν τελέστηκε η αυτοκτονία ή έγινε απόπειρά της, καθώς και όποιος έδωσε βοήθεια κατά την τέλεσή της, η οποία διαφορετικά δεν θα ήταν εφικτή, τιμωρείται με φυλάκιση. (Άρθρο 301, Συμμετοχή σε αυτοκτονία)

Σε ποιες χώρες μπορεί να μεταβεί κανείς για να προχωρήσει σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία ή ευθανασία;

Στην Ευρώπη, λίγες χώρες επιτρέπουν κάποια μορφή ευθανασίας, υπό αυστηρούς όρους, κατά κανόνα μόνο για συγκεκριμένες παθήσεις: Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γερμανία Ισπανία, Αυστρία, Νορβηγία, Φινλανδία.

Η Ελβετία έχει το πλέον φιλικό νομικό πλαίσιο, καθώς επιτρέπει και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, με χρήση κάψουλας αυτοκτονίας, στην οποία εισέρχεται ο ασθενής. Γι’ αυτό τον λόγο, επιλέγεται από πολίτες άλλων χωρών. Παρ’ όλ’ αυτά, το κόστος ανέρχεται σε 4000€ ως 8000€ και η γραφειοκρατικές διαδικασίες απαιτούν συνήθως αρκετούς μήνες.

Πηγές: