Όπως πριν από κάθε κοινοβουλευτική εκλογική αναμέτρηση, η Ένωση Αθέων απέστειλε προ ημερών στα πολιτικά κόμματα, την Πρότασή της για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας σε μορφή ερωτηματολογίου, ζητώντας τις θέσεις τους.
Ως σήμερα 19/5, έχουν ανταποκριθεί μόνο 3 κόμματα:
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
Συμφωνεί με 21 από τα 24 σημεία, ενώ στα υπόλοιπα 3 προτείνει ελαφρές βελτιώσεις:
1. Προοίμιο
Αντικατάσταση του Προοιμίου με φράση που εκφράζει όλους τους πολίτες και αρμόζει σε ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος, όπως η ακόλουθη: “Στο όνομα του Ελληνικού Λαού, με προσήλωση στα δικαιώματα του Ανθρώπου και το ιδανικό της Δημοκρατίας”.
Αντιπρόταση:
“Στο όνομα όσων κατοικούν στην Ελλάδα, με προσήλωση στα δικαιώματα του Ανθρώπου και το ιδανικό της Δημοκρατίας“.
9. Άρθρα 33 §2 και 59 §1
Αντικατάσταση του όρκου του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών από άλλον, αρμόζοντα σε ένα κοσμικό πολίτευμα, όπως: «Δηλώνω επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου ενώπιον του Ελληνικού Λαού».
Αντιπρόταση:
“Δηλώνω επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου ενώπιον του Λαού“.
15. Θρησκευτικός νόμος
Κατάργηση της Σαρίας (ισλαμικού νόμου), που ισχύει στη Δ. Θράκη. Οι μόνοι νόμοι που είναι αποδεκτό να ισχύουν είναι εκείνοι του κράτους και οφείλουν να είναι ίδιοι για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.
Αντιπρόταση:
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά στη Σαρία σε ένα κοσμικό κράτος. Οι κοσμικοί νόμοι εξορισμού υπερισχύουν έναντι οποιουδήποτε θρησκευτικού.
ΜΕΡΑ 25
Συμφωνεί με όλα τα σημεία και διευκρινίζει τη θέση του για το σημείο 15 (δικαστική δικαιοδοσία των μουφτήδων):
Προφανώς και τασσόμαστε κατά της Σαρίας. Σε πρακτικό επίπεδο, είχαμε καταθέσει κοινοβουλευτικά την κάτωθι πρόταση, όπου πληρούνται οι ειδικοί όροι που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης και οι συνοδευτικές της, και ταυτόχρονα μπαίνει η βάση για την οριστική κατάργηση της δικαστικής δικαιοδοσίας των μουφτήδων:
«Όλοι οι πολίτες των μειονοτήτων, άνδρες και γυναίκες, επιλέγουν ελεύθερα ανάμεσα στη δικαστική/δικαιοδοτική αρμοδιότητα των Μουφτήδων ή της Δικαιοσύνης. Απώτερος στόχος, όλοι οι πολίτες των μειονοτήτων να απευθύνονται, με ελεύθερη βούληση, αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη, καταργώντας οι ίδιοι στην πράξη κάθε δικαστική δικαιοδοσία των Μουφτήδων».
Αναλυτικά οι θέσεις μας είναι αναρτημένες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://mera25.gr/anthropina-dikaiomata-kai-metanasteftiki-politiki/
Φιλελεύθερη Συμμαχία
Συμφωνεί με 19 από τις 24 σημεία, αντιπροτείνει σε 4 και δεν έχει σχηματίσει άποψη για 1. Συγκεκριμένα:
Αναθεώρηση του Συντάγματος
Σε συνταγματικό επίπεδο, η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα επιδιώξει:
- Πλήρη κατάργηση του άρθρου που ονομάζει την επικρατούσα θρησκεία, ασχολείται με θρησκευτικά δόγματα και καθορίζει τον τρόπο που μεταφράζονται θρησκευτικά κείμενα.
- Κατάργηση της απαγόρευσης του προσηλυτισμού και των περιορισμών στη δημόσια εκδήλωση των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πολιτών στο όνομα της προστασίας των χρηστών ηθών. Απελευθέρωση των θρησκευτικών λειτουργών από τον έλεγχο και την εποπτεία του κράτους.
- Ρητή απαγόρευση της λογοκρισίας. Κατάργηση της παραγράφου που επιτρέπει την κατάσχεση εντύπων ‘για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας’.
- Διαγραφή της αναφοράς στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης από τους σκοπούς της παιδείας.
- Πλήρης κατάργηση των άρθρων που παραχωρούν ειδικά προνόμια σε συγκεκριμένες εκκλησίες.
- Κατάργηση του θρησκευτικού όρκου (Πρόεδρος της Δημοκρατίας και βουλευτές) και αντικατάστασή του με πολιτικό όρκο.
Ειδικότερα για το Άρθρο 105 (Καθεστώς Αγίου Όρους):
Λόγω της πολυπλοκότητας και της ιστορικότητας του θέματος δεν έχουμε ακόμη διαμορφώσει τελική και τεκμηριωμένη θέση.
Παιδεία
21. Μάθημα θρησκευτικών
Κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, καθώς αυτό έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Εισαγωγή μαθήματος θρησκειολογίας στο Λύκειο, με ισότιμη και αμερόληπτη παρουσίαση όλων των θρησκευμάτων, καθώς και της αθεΐας και του αγνωστικισμού. Απόδοση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος θρησκευτικών σε μαθήματα Φυσικών Επιστημών, Κοινωνικών Επιστημών και Φυσικής Αγωγής, ιδιαίτερα δε, σε μαθήματα που διδάσκονται ανεπαρκώς σήμερα, όπως η βιολογία.
Αντιπρόταση:
Ελεύθερο εκπαιδευτικό σύστημα με το σύστημα των κουπονιών εκπαίδευσης που μπορεί να οδηγήσει και στην ίδρυση θρησκευτικών σχολείων που θα μπορεί να επιλέγουν διδασκαλία με περισσότερο θρησκευτικό περιεχόμενο
22. Διαθεματικές θρησκευτικές αναφορές
Αφαίρεση των διαθεματικών θρησκευτικών αναφορών από τα μαθήματα του σχολείου. Αποκλειστικά γνωσιολογικές και όχι ομολογιακές αναφορές στη θρησκεία στα πλαίσια των μαθημάτων της ιστορίας, κοινωνιολογίας και άλλων συναφών θεμάτων.
Αντιπρόταση:
Ελεύθερο εκπαιδευτικό σύστημα με το σύστημα των κουπονιών εκπαίδευσης που μπορεί να οδηγήσει και στην ίδρυση θρησκευτικών σχολείων που θα μπορεί να δίνουν βάρος στη γνώση της θρησκείας
23. Θρησκευτικά σύμβολα, τελετές και λειτουργοί στα σχολεία
Απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία, κατάργηση των θρησκευτικών τελετών (αγιασμός, εκκλησιασμός, προσευχή κ.τ.ό.) και της παρουσίας θρησκευτικών λειτουργών στα σχολεία.
Αντιπρόταση:
Ελεύθερο εκπαιδευτικό σύστημα με το σύστημα των κουπονιών εκπαίδευσης που μπορεί να οδηγήσει και στην ίδρυση θρησκευτικών σχολείων που θα προσλαμβάνουν το προσωπικό της προτίμησής τους
24. Θρησκευτικές εορτές
Κατάργηση εορτασμού της γιορτής των Τριών Ιεραρχών. Θέσπιση εορτασμού Ημέρας της Παιδείας στη θέση της. Προτείνουμε τη 10η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα της Επιστήμης για την Ειρήνη και Ανάπτυξη.
Αντιπρόταση:
Ελεύθερο εκπαιδευτικό σύστημα με το σύστημα των κουπονιών εκπαίδευσης που μπορεί να οδηγήσει και στην ίδρυση θρησκευτικών σχολείων όπου το κάθε σχολείο θα γιορτάζει τις επετείους που αυτό επιθυμεί
Με τα παρακάτω πολιτικά κόμματα δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία, παρότι επιχειρήθηκε επανειλημμένα, λόγω έλλειψης έγκυρης διεύθυνσης email ή άλλων προβλημάτων (πχ full mailbox):
ΝΕΑ ΔΟΜΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Υπενθυμίζουμε ότι τα πολιτικά κόμματα μπορούν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο ως την 19η Μαΐου. Τότε θα αναρτηθούν συγκεντρωτικά οι απαντήσεις ή η έλλειψη αυτών.
Παλιότερες απαντήσεις
Περισσότερα
Για λόγους πληρότητας, αναφέρουμε ότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν απαντήσει σε παρόμοιο ερωτηματολόγιο τα εξής πολιτικά κόμματα:
Δημιουργία Ξανά
Συμφωνεί με 22 από τα 24 σημεία, ενώ αντιπροτείνει σε 1 και διαφωνεί με 1:
14. Θρησκευτικές αρμοδιότητες δημόσιων υπηρεσιών
Όλες οι αρμοδιότητες δημόσιων υπηρεσιών που σχετίζονται με θρησκευτικούς οργανισμούς, όπως της Γενικής Γραμματείας και της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, του Θρησκευτικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων και της Διεύθυνσης Θρησκευτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καταργούνται.
Αντιπρόταση:
Πρέπει να διατηρηθούν η πρώτη ως Δημόσια Υπηρεσία που θα εποπτεύει το αν οι θρησκείες τηρούν τους νόμους και αν η θρησκευτική διδασκαλία είναι σύννομη. Στις Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζεται θρησκευτικό σώμα σε καιρό πολέμου.
24. Θρησκευτικές εορτές
Κατάργηση εορτασμού της γιορτής των Τριών Ιεραρχών. Θέσπιση εορτασμού Ημέρας της Παιδείας στη θέση της. Προτείνουμε τη 10η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα της Επιστήμης για την Ειρήνη και Ανάπτυξη.
Διαφωνία:
Οι θρησκευτικές γιορτές που έχουν ενσωματωθεί στην πολιτιστική παράδοση δεν υπάρχει λόγος να καταργηθούν.
Οικολόγοι Πράσινοι
Συμφωνούν με 23 από τα 24 σημεία, ενώ σε 1 προτείνουν ελαφρά βελτίωση:
1. Προοίμιο
Αντικατάσταση του Προοιμίου με φράση που εκφράζει όλους τους πολίτες και αρμόζει σε ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος, όπως η ακόλουθη: “Στο όνομα του Ελληνικού Λαού, με προσήλωση στα δικαιώματα του Ανθρώπου και το ιδανικό της Δημοκρατίας”.
Αντιπρόταση
“Με σεβασμό στις οικουμενικές αρχές της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και του Κράτους δικαίου“.
Ένωση Κεντρώων
Δεν απάντησε στο ερωτηματολόγιο σημείο προς σημείο, αλλά έστειλε την παρακάτω θέση:
Η Ένωση Κεντρώων ήταν και παραμένει υπέρ του δικαιώματος του κάθε Έλληνα και Ευρωπαίου πολίτη να ασκεί τα θρησκευτικά του πιστεύω ενώ ταυτόχρονα δεν επιχειρεί να τα επιβάλει σε κανέναν άλλον. Ταυτόχρονα η Ένωση Κεντρώων αναγνωρίζει ότι η χριστιανική θρησκεία και δη το ορθόδοξο δόγμα, έχει αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο του Ελληνισμού, ιδιαίτερα μάλιστα την εποχή της τουρκοκρατίας. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να είναι δικαιολογία για να μην προχωρήσει κάποια στιγμή το ελληνικό κράτος σε πλήρη διαχωρισμό εκκλησίας -κράτους και εφόσον εξομαλυνθεί η οικονομική διαφορά που υπάρχει μεταξύ ορθόδοξης εκκλησίας και ελληνικού κράτους.
1 ping
[…] ή άθρησκοι, είναι αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι μόνο τρία πολιτικά κόμματα αφιέρωσαν χρόνο για να ασχοληθούν με τις ανησυχίες […]