Η προχθεσινή εγκύκλιος απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, καθώς και οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας στον τηλεοπτικό φακό, μας γυρίζουν στο μακρινό 2015, όπου η εγκύκλιος Λοβέρδου για την απαλλαγή από το μάθημα θρησκευτικών απαιτούσε υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος. Τότε είχαμε διευθυντές σχολείων να προειδοποιούν γονείς ότι, αν το παιδί είναι βαπτισμένο, μια τέτοια δήλωση είναι ψευδής και διαπράττουν αδίκημα! Η -για πολλούς απλώς εθιμοτυπική- βάπτιση και η καταγραφή της από το Κράτος και Εκκλησία, χρησιμοποιήθηκε για άσκηση πολιτικής. Μια καταγραφή που για το μεν Κράτος έχει κριθεί παράνομη από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), ενώ για την Εκκλησία είναι εξ ορισμού παράνομη, διότι ως οργανισμός ουδέποτε απέκτησε Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ωστόσο, έχουμε 2022 και έχουν μεσολαβήσει πολλά: Η απόφαση της 31/10/2019 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση “Παπαγεωργίου κατά Ελλάδας”, που επιβάλει απαλλαγή για λόγους συνείδησης χωρίς καμία αποκάλυψη θρησκευτικών πεποιθήσεων, η παρόμοια απόφαση 32/7-9-2020 της ΑΠΔΠΧ, η απόφαση 1478/7-7-2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που επιβάλει στο υπουργείο να ζητήσει τη γνώμη της ΑΠΔΠΧ. Και τέλος, η ίδια η γνωμοδότηση 2/22-8-2022 της ΑΠΔΠΧ, που επιβάλει μια απλή αίτηση για λόγους συνείδησης. Υπάρχει και η απόφαση 1750/20-09-2019 του ΣτΕ που αναφέρει “θρησκευτική συνείδηση” και την οποία επικαλείται η Υπουργός Παιδείας, η οποία όμως είναι προγενέστερη όλων των παραπάνω. Άραγε, η Υπουργός Παιδείας, νομικός στις σπουδές, θεωρεί ότι το ΣτΕ επιβάλει τη γνωμοδότηση από την ΑΠΔΠΧ, αλλά παρέχει το δικαίωμα να αγνοηθεί με θράσος; Το ΕΔΔΑ πάντως, είναι ανώτερο δικαστήριο από το ΣτΕ, αυτό αποκλείεται να μην το γνωρίζει. Όπως αποκλείεται να μην γνωρίζει το περιεχόμενο της απόφασης του ΕΔΔΑ.
Παράλληλα, η Kα Κεραμέως δηλώνει στις τηλεοράσεις ότι “όσοι μαθητές είναι βαπτισμένοι ορθόδοξοι δεν μπορούν να απαλλαγούν από το μάθημα”. Πέρα από το καινοφανές επιχείρημα ότι άπαξ και κάποιος βαπτίστηκε ως βρέφος δε νοείται να έχει άλλη άποψη για τα θρησκευτικά, αναρωτιόμαστε: Άραγε, πως σκοπεύει να το επιβάλει στην πράξη; μήπως τις επόμενες ημέρες σκοπεύει να ζητήσει και πιστοποιητικά αποβάπτισης για να επιτρέψει απαλλαγές;
Έχουμε ήδη ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να εκδώσει επιτέλους μια σύννομη απόφαση απαλλαγής, αλλά προφανέστατα θα χρειαστεί να τα ξαναπούμε στα δικαστήρια.
Καλούμε γονείς και μαθητές:
- σε μαζικές απαλλαγές από το μάθημα θρησκευτικών
- σε μαζικές διαγραφές θρησκεύματος
- να επιλέγουν την ονοματοδοσία αντί της βάπτισης
- να επικοινωνήσουν με την Ένωση Αθέων αν αντιμετωπίσουν προβλήματα με κάποια από τις διαδικασίες.