Η Ένωση Αθέων για την ημέρα της γυναίκας – Atheist Union of Greece on Women’s Day

(scroll down for English)

ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Ο θεός των Εβραίων, Χριστιανών και Μωαμεθανών είναι άντρας. Το ίδιο και ο υιός του, οι προφήτες του και οι ιερείς του. Η Εύα πλάστηκε από το πλευρό του Αδάμ, για χάρη του. Είναι υπεύθυνη για το προπατορικό αμάρτημα. Η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως ιδιοκτησία του άντρα, πρέπει να υποτάσσεται σε αυτόν.

Η Παναγία δεν ανήκει στην Αγία Τριάδα και η παρθενία της εκθειάζεται ως ύψιστη αρετή. Μόλις τον 16ο αιώνα η καθολική εκκλησία δέχτηκε ότι η γυναίκα έχει ψυχή. Οι γυναίκες δεν γίνονται ιέρειες, δεν μπαίνουν στο ιερό της εκκλησίας, δεν επιτρέπεται να μεταλάβουν ούτε να μπουν σε ναό αν έχουν περίοδο διότι θεωρούνται ακάθαρτες. «Καλή» γυναίκα είναι η σεμνή, υποταγμένη γυναίκα.

Οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες στηρίζουν την πατριαρχία και διαιωνίζουν τον σεξισμό, αγκαλιά με την εξουσία. Οι άλλες θρησκείες δεν πάνε πίσω. Καμιά μεγάλη θρησκεία δεν αναγνωρίζει τη γυναίκα ως ισότιμη του άντρα.

Γιατί όμως να στραφούμε σε θρησκείες για να μας πουν τη θέση της γυναίκας; Δεν χρειαζόμαστε μυθολογικά όντα να μας υπαγορεύουν τη θέση μας. Δεν χρειαζόμαστε άγαμους κληρικούς να μας λένε πώς να φερθούμε και πώς να διαθέσουμε το σώμα μας.

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ας σπάσουμε τα σεξιστικά δεσμά της εξουσίας, της πατριαρχίας και της θρησκείας.

SEXISM AND PATRIARCHY, HAND-IN-HAND WITH THE CHURCH

The god of Jews, Christians, and Muslims is a man. So are his son, his prophets and his priests. Eve was made from Adam’s rib, for his sake. She is to blame for the original sin. Woman is treated as man’s property and must obey him.

The mother of Christ has no place in the Holy Trinity and her virginity is praised as a supreme virtue. Only in the XVI century did the catholic church accept that women have souls. Women cannot be priests, cannot enter the church altar, cannot partake in the holy communion or enter the church when they hace their period because they are considered impure. A «good» woman is a humble, submissive woman.

The three big monotheistic religions support patriarchy and perpetuate sexism, embracing power. Other religions are no better. No big religion recognizes woman as equal to man.

But why should we allow religions to determine the place of women? We need no mythological beings to tell us our place. We need no celibate clerics to tell us how to act and how to use our body.

To honour Women’s Day, let’s break the sexist bonds of patriarchy and religion.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΒΡΑΜΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ;

Γένεση 3:16 «Με πόνους θα γεννάς τα παιδιά σου, […] θα είσαι πάντα υποταγμένη στον άνδρα σου.»

Δευτερονόμιο 22:13 «Αν […] δεν βρεθούν οι αποδείξεις της παρθενίας της νέας, θα βγάλουν την νέα στην πόρτα του σπιτιού του πατέρα της και θα την λιθοβολήσουν μέχρι θανάτου.»

Δευτερονόμιο 22:22-23 «Αν μια παρθένα είναι αρραβωνιασμένη και την βρει άνθρωπος στην πόλη και κοιμηθεί μαζί της, […] θα τους λιθοβολήσετε μέχρι να πεθάνουν.»

Δευτερονόμιο 22:28-29 «Αν κάποιος βρει παρθένα κοπέλα που δεν είναι λογοδοσμένη και την βιάσει, θα δώσει πενήντα αργυρά δίδραχμα στον πατέρα της και θα γίνει γυναίκα του, επειδή την ταπείνωσε. Και δε θα μπορέσει να την χωρίσει ποτέ.»

Απόστολος Παύλος, Α’ προς Τιμόθεον 2:11-15 «Η γυναίκα ας μαθαίνει μέσα σε ησυχία, με κάθε υποταγή. Σε γυναίκα, όμως, δεν επιτρέπω να διδάσκει ούτε να εξουσιάζει τον άνδρα, αλλά να σωπαίνει.»

Απόστολος Παύλος, προς Εφεσίους, 5:22 «Οι γυναίκες να υποτάσσεστε στους άνδρες σας, όπως στον Κύριο.»

Κοράνι 33:59 «Πες στις συζύγους σου, στις θυγατέρες σου και στις γυναίκες των πιστών ότι πρέπει να ρίχνουν πάνω τους κελεμπίες, που καλύπτουν από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Αυτό για να αναγνωρίζονται ως αγνές πιστές και να μην παρενοχλούνται.»

Κοράνι 4:34 «Οι άνδρες είναι προστάτες και συντηρητές των γυναικών, επειδή ο Αλλάχ τους έκανε ανώτερους και επειδή τις συντηρούν με δικά τους μέσα. Συνεπώς οι καλές γυναίκες είναι ευλαβικά υπάκουες και φυλάσσουν κρυφά αυτό που φυλάσσει ο Αλλάχ. Τις γυναίκες που φοβάστε μήπως επαναστατήσουν, να τις μαλώνετε, να αρνείστε να μοιράζεστε το κρεβάτι τους και να τις δέρνετε.»

Κοράνι 24:30,31 «Δώσε εντολή στις πιστές να κατεβάζουν τα βλέμματά τους και να προφυλάγουν την αγνότητά τους και να μη δείχνουν τα κάλλη τους, […] να σύρουν το πέπλο τους για να καλύπτουν τα στήθη τους, να μη δείχνουν τα κάλλη τους παρά μόνο στους άνδρες τους.»