Ενημέρωση: Νέα προθεσμία για απαλλαγή από τα θρησκευτικά: 21 Σεπτεμβρίου.

Έπειτα από Εξώδικη Δήλωση-Πρόσκληση-Διαμαρτυρία της Ένωσης Αθέων που επιδόθηκε χθες στο Υπουργείο Παιδείας, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για απαλλαγή από τα θρησκευτικά παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 ( περισσότερα, οδηγίες και συμπληρωμένο υπόδειγμα στον ιστοτόπο μας).

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΛΛΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Του σωματείου με την επωνυμία “ΕΝΩΣΗ ΑΘΕΩΝ”, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, οδός , όπως νόμιμα εκπροσωπείται, με ΑΦΜ

ΠΡΟΣ

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο εκπροσωπείται νόμιμα από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, Αμαρούσιο Αττικής, οδός Ανδρέα Παπανδρέου αρ. 37

1. Σύμφωνα με την προϊσχύουσα εγκύκλιο υπ’ αρ. 12773/Δ2/23-1-2015 του Υπουργείου Παιδείας, η υπεύθυνη δήλωση των γονέων μαθητριών και μαθητών για την απαλλαγή τους από το μάθημα των θρησκευτικών “παραλαμβάνεται από το Διευθυντή του σχολείου εντός αποκλειστικής χρονικής προθεσμίας που διαρκεί από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 20η Σεπτεμβρίου κάθε έτους”.

2. Όμως, με την ισχύουσα εγκύκλιο υπ’ αρ πρωτ. Φ1/104795/ΓΔ4/10-08-2020 της Υφυπουργού Παιδείας, με την οποία καταργείται η ανωτέρω εγκύκλιος, ορίζεται, όλως αναιτιολόγητα, ότι η υπεύθυνη δήλωση παραλαμβάνεται “εντός αποκλειστικής χρονικής προθεσμίας που διαρκεί από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 14η Σεπτεμβρίου κάθε σχολικού έτους”.

3. Η συντμηση της προθεσμίας υποβολης των δηλώσεων κατά έξι (6) ολόκληρες ημέρες, σε μία περίοδο κατά την οποία έχει μεταβληθεί ήδη το σύστημα της απαλλαγής των μαθητών, κατόπιν της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και κατά την οποία το σύνολο των διοικητικών προθεσμιών παρατείνονται, λόγω της πανδημίας COVID-19, προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για τις μεταβολές και να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους, αποτελεί δυσμενή μεταχείριση των ενδιαφερομένων, ανάμεσα στους οποίους είναι και τα μέλη του σωματείου μας.

4. Η δυσμενής μεταχείριση που επιφυλάσσει το Υπουργείο Σας με αυτή την σύντμηση της προθεσμίας γίνεται αποκλειστικά για να δηλώσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι γονείς ότι οι μαθητές δεν θα παρακολουθήσουν το μάθημα των θρησκευτικών, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης. Συνεπώς, με την νέα εγκύκλιο εισάγεται κρατικό μέτρο που επιβάλλει δυσμενή μεταχείριση στους πολίτες λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, κάτι το οποίο παραβιάζει εκ νέου την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ίσης μεταχείρισης χωρίς διάκριση λόγω θρησκεύματος (ή απουσίας θρησκεύματος) κατά το άρθρο 13 παρ. 1 εδ. β΄ του Συντάγματος, κατά το οποίο “η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός”. Παραβιάζεται επίσης και το άρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε συνδυασμό με το άρθρο 9 (ελευθερία συνείδησης, θρησκείας και σκέψης) καθώς και σε συνδυασμό με το άρθρο 2 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης.

5. Με τα ανωτέρω δεδομένα, η σύντμηση της προθεσμίας με την νέα εγκύκλιο είναι παράνομη, αντισυνταγματική και αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

6. Υπογραμμίζουμε ότι με την απόφαση 32/2020 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Τμήμα Η’ Ακυρωτικό), το Υπουργείο Σας υποχρεώθηκε να αποδεχθεί ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ υπεύθυνη δήλωση, ήτοι δήλωση που υποβλήθηκε μετά την 20η Σεπτεμβρίου 2019, καθόσον κρίθηκε ότι τίθεται σε κίνδυνο η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης του μαθητή από την απόρριψη της δήλωσης για απαλλαγή του για το μάθημα των θρησκευτικών. Κρίθηκε, δηλαδή, ότι βαρύνει το συνταγματικό δικαίωμα του άρθρου 13 του Συντάγματος, έναντι των στενών χρονικών περιθωρίων που όρισε το Υπουργείο Σας ακόμη και υπό το καθεστώς της προηγούμενης εγκυκλίου για την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού.

7. Η Ένωση Αθέων έχει κριθεί κατ’ επανάληψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι διαθέτει το άμεσο, ειδικό και ενεστώς έννομο συμφέρον, βάσει του καταστατικού της, για την άσκηση νομικών ενεργειών σχετικά με την εκκοσμίκευση της εκπαίδευσης και την εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε δημόσιες υπηρεσίες χωρίς διακρίσεις λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και με την επιφύλαξη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ έντονα για την σύντμηση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ άλλαξε η διαδικασία, ενώ καταδικάστηκε η Χώρα και ενώ εξακολουθούν να ισχύουν κρατικά μέτρα για την προστασία από την πανδημία COVID-19 κατά τα οποία, όλες οι διοικητικές προθεσμίες παρατείνονται και δεν συντέμνονται.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ιδίως, καθόσον η συγκεκριμένη σύντμηση προθεσμίας γίνεται αποκλειστικά και μόνο λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων των ενδιαφερομένων και για κανέναν άλλο λόγο, παραβιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το άρθρο 13 παρ. 1 εδ. α’ του Συντάγματος, καθώς και τα άρθρα 14 και 9 της ΕΣΔΑ και το άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να παρατείνετε άμεσα την προθεσμία υποβολής δηλώσεων από τις 14 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι το τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου, δηλαδή έως και την 30.9.2020, με έκδοση νέας εγκυκλίου που θα δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Σας, προκειμένου να επιτρέψετε σε όλους τους ενδιαφερόμενους να έχουν τον χρόνο να ενημερωθούν για την πρόσφατη αλλαγή της άσκησης του δικαιώματος που επήλθε με την νέα εγκύκλιό Σας δυνάμει της οποίας δεν απαιτείται να δηλώσουν ότι οι μαθήτριες/μαθητές “δεν είναι Χ.Ο.,”, αλλά αρκεί η επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης, καθώς και του δικαιώματός τους να υποβάλλουν αυτές τις δηλώσεις εμπρόθεσμα, λαμβανομένης υπόψη της έντονης περίσκεψης των πολιτών για μετακινήσεις σε μια περίοδο που μαίνεται το φαινόμενο της πανδημίας.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε το σύνολο των προβλεπόμενων νόμιμων μέσων, διοικητικών, αστικών και ποινικών, για την αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης όλων των ενδιαφερομένων, χωρίς διάκριση λόγω των συνειδησιακών τους επιλογών και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται όπως επιδώσει την παρούσα στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων όπως νόμιμα εκπροσωπείται από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, Αμαρούσιο, οδός Α. Παπανδρέου αρ. 37.

Αθήνα 10 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος