Δελτίο Τύπου: Καταγγελίες Υπουργείου Παιδείας για καταγραφή θρησκεύματος.

Την Παρασκευή 12-07-2019, η Ένωση Aθέων κατέθεσε υπόμνημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μετά την ακρόαση της 04-07-2019 από την ολομέλεια της αρχής.
Το αντικείμενο της ακρόασης ήταν οι καταγγελίες (2017 και 2018) της Ένωσης Αθέων για καταγραφή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του θρησκεύματος, (και αυτές της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για καταγραφή της ιθαγένειας), στην παιδεία.
Στο υπόμνημα οι παραβάσεις αναλύονται υπό το πρίσμα της σχετικής Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και νομολογίας.
Αναμένεται η απόφαση της αρχής.

Παράλληλα η ΕΑ απέστειλε την παρακάτω επιστολή στην νέα υπουργό Παιδείας:

Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Κοινοποίηση:
ΜΜΕ
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Συνήγορος του Πολίτη

Αθήνα, 19-07-2019

Θέμα: Σύννομη απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών και αίτημα για συνάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:

  1. Η υπ’ αριθμό 77Α/25-6-2002 απόφαση σχετικά με την αναγραφή θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών και την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
  2. Το από 31-7-2008 δελτίο τύπου του Συνηγόρου του Πολίτη
  3. Το από 17-11-2008 δελτίο τύπου του Συνηγόρου του Πολίτη
  4. Το 194316/621555/29-12-2014 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη προς το υπουργείο σας.
  5. Η υπ’ αριθμό 12773/Δ2/23-1-2015 εγκύκλιος του υπουργείου σας με θέμα “Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων”
  6. Το 204864/48482/2015 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη προς το υπουργείο σας.
  7. Η υπ᾽ αριθμό 79942/ΓΔ4/21-05-2019, απόφαση του υπουργείου σας (ΦΕΚ Β´ 2005 της 31-05-2019)

Κυρία υπουργέ,
Συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτά. Ανταποκρινόμενοι κι ανταποκρινόμενες στο κάλεσμά σας σε ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο, θα θέλαμε αρχικά να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

Πρόσφατα υποβάλαμε υπόμνημα στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία θα αποφασίσει για καταγγελίες αποφάσεων και πράξεων του υπουργείου σας που έχουμε κάνει σε αυτήν ήδη από το 2017 και 2018. Οι καταγγελίες αφορούν σε σημαντικές παραβάσεις της νομοθεσίας δεδομένων που ίσχυε ήδη στην χώρα μας (σχετ. 1, 2, 3, 4) και συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τον Μάιο του 2018 και την θέση σε ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR).
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η απόφαση (σχετ. 7.) καθώς και η εγκύκλιος του υπουργείου σας (σχετ. 5) για τις απαλλαγές από το μτθ για την οποία ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά (σχετ. 6.)

Θα θέλαμε να σας καλέσουμε να προχωρήσετε, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε έκδοση νέας εγκυκλίου ή/και υπουργικής απόφασης που να εξασφαλίζει το δικαίωμα όλων των μαθητών να απαλλάσσονται από το σημερινό ομολογιακό μάθημα των θρησκευτικών. Η απαλλαγή θα πρέπει να χορηγείται χωρίς ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες και κυρίως, χωρίς παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας των μαθητών καθώς και της νομοθεσίας δεδομένων, σύμφωνα δηλαδή με το Ελληνικό και διεθνές πλαίσιο και δίκαιο για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών καθώς και με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ για συγκατάθεση χρήσης και για ελαχιστοποίηση των δεδομένων.

Επιπλέον, και σχετικά με την πρόσφατη αναφορά σας στην συνταγματική επιταγή ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης, θα θέλαμε να τονίσουμε δύο σημεία:
Πρώτο, το ότι ένα παρωχημένο “καθήκον” ανάπτυξης θρησκευτικής συνείδησης δεν μπορεί να ανατίθεται σε μια δημόσια παιδεία που φιλοδοξεί να είναι σύγχρονη, χρήσιμη και αποτελεσματική. Πολλώ δε μάλλον όταν παρερμηνεύεται σκόπιμα στο να περιορίζει, την αναφορά σε “παιδεία” του συντάγματος, σε κατήχηση σε συγκεκριμένο δόγμα και μόνο. Γι᾽αυτό άλλωστε και προτείνουμε διαγραφή της σχετικής φράσης από το άρθρο 16 του Συντάγματος στην πρότασή μας για εκκοσμίκευση της Ελληνικής πολιτείας.
Δεύτερο, το ότι η παρούσα συνταγματική επιταγή του άρθρου 16 περί ανάπτυξης θρησκευτικής συνείδησης αφορά στην “παιδεία” γενικότερα και όχι στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πραγματοποιείται με μάθημα που θα μεταφέρει γνώσεις με τρόπο κριτικό, πλουραλιστικό και αντικειμενικό, σύμφωνα δηλαδή με την πάγια ορολογία που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις σχετικές αποφάσεις του. Υπενθυμίζουμε ότι το ΕΔΔΑ, μετά από προσφυγή μας σε αυτό, ήδη εξετάζει αν το ισχύον πρόγραμμα σπουδών του μτθ πληροί αυτά τα κριτήρια.

Τέλος, σας ζητούμε κατ’ ιδίαν συνάντηση έτσι ώστε να σας εκθέσουμε αναλυτικότερα τα παραπάνω καθώς και τις προτάσεις μας για εκκοσμίκευση και εκσυγχρονισμό της παιδείας.
Είμαστε πάντα στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.