Αίτημα εξαίρεσης κληρικών από 1 προς 5: Ερώτημα προς Υπουργό Εσωτερικών

Η Ένωση Άθεων απηύθυνε στις 29-3-2011 στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση το παρακάτω ερώτημα, το οποίο κοινοποιήθηκε και στα ΜΜΕ.

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Ιωάννη Ραγκούση

Κύριε Υπουργέ,

Προσφάτως υπέπεσε στην αντίληψή μας το κάτωθι κείμενο με τίτλο «Πράσινο φως» σε προσλήψεις κληρικών, δημοσιευμένο στον διαδικτυακό τόπο kathimerini.gr:
“Το υπουργείο Εσωτερικών αρχίζει, με δειλά βήματα, να ικανοποιεί τα αιτήματα των μητροπόλεων της χώρας για προσλήψεις, τοποθετώντας την Εκκλησία στους τομείς άμεσης προτεραιότητας (όπως η Υγεία και η Παιδεία), για τους οποίους μπορεί το μέτρο «μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις» να «ελαστικοποιηθεί». Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πράσινο φως» πήρε η πρόσληψη 82 κληρικών και 8 εκκλησιαστικών υπαλλήλων. Τη δέσμευση αυτή έλαβε χθες η τριμελής αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου -αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεο, Ύδρας Εφραίμ και Καισαριανής Δανιήλ- η οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούση. Μάλιστα, με βάση τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση έγινε γνωστή η πρόθεση της πολιτείας να ικανοποιηθούν σταδιακά εντός του έτους οι λειτουργικές ανάγκες κάθε μητρόπολης, με προτεραιότητα αυτές που βρίσκονται στην περιφέρεια. Η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών δεν ακυρώνει στην πράξη της εφαρμογή του μέτρου «1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο». Αλλά το υπουργείο μπορεί, όπως σημειώνεται, σε τομείς ύψιστης προτεραιότητας να μην τηρήσει την αναλογία, κάνοντας επιπλέον προσλήψεις. Στην περίπτωση αυτή, θα γίνουν λιγότερες προσλήψεις σε άλλους τομείς, ώστε να διατηρηθεί σε συνολικό επίπεδο προσλήψεων το 1 προς 5. Να σημειωθεί ότι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει ζητήσει από το Εσωτερικών να εξαιρεθεί από το μέτρο του 1 προς 5, με το σκεπτικό ότι οι ιερείς δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θρησκευτικοί λειτουργοί. Ωστόσο, κατανοώντας, όπως ανέφερε στην απόφασή της, «την κρισιμότητα των περιστάσεων και τις δυσκολίες τις οποίες σήμερα διέρχεται η πατρίδα μας», έχει ζητήσει από το Εσωτερικών τον διορισμό για το 2011 μειωμένου αριθμού εφημερίων σε σχέση με τις ανάγκες κάθε μητρόπολης (300 κληρικών όταν υπάρχει ανάγκη για 600 εφημέριους).”

Για το ίδιο θέμα έχουν προηγηθεί στη Βουλή οι υποβολές των κάτωθι μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου:
1. Η υπ’ αριθ. 9008/13-1-2011 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κων/νου Κόλλια προς τα Υπουργεία:
Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

2. Η υπ’ αριθ. 9009/13-1-2011 ερώτηση της Βουλευτή κας Αικατερίνης Φαρμάκη-Γκέκη προς τα Υπουργεία:
Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Οικονομικών
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

3. Η υπ’ αριθ. 9536/20-1-2011 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς το Υπουργείο:
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

4. Η υπ’ αριθ. 504/11153/14-2-2011 ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. του Βουλευτή κ. Νικολάου Νικολόπουλου προς τα Υπουργεία:
Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

5. Η υπ’ αριθ. 506/11155/14-2-2011 ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. του Βουλευτή κ. Νικολάου Νικολόπουλου προς τα Υπουργεία:
Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Με αφορμή τα ανωτέρω η Ένωσή μας απέστειλε τις κάτωθι επιστολές, τις οποίες και σας επισυνάπτουμε:

Αίτημα εξαίρεσης κληρικών από 1 προς 5: Ερωτήματα προς βουλευτές

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, παρακαλούμε κι εσάς, ως καθ’ ύλην αρμόδιο και, ως φαίνεται, υπεύθυνο για τις όποιες τελικές αποφάσεις, να τοποθετηθείτε ευθέως στους προβληματισμούς τους οποίους έχουμε θέσει στις δύο ως άνω επιστολές μας, παίρνοντας ξεκάθαρα και με σαφήνεια θέση ως προς το ποιοι κλάδοι δημοσίων υπαλλήλων (ή, έστω, αν θέλετε, λειτουργών), με ποια σειρά προτεραιότητας/βαρύτητας/σημασίας/προσφοράς, σε τι ποσοστό ή/και αριθμό απόκλισης, σε βάρος ποιων άλλων ελάσσονος σημασίας κλάδων και με ποια κριτήρια θ’ αποφασίσετε εν τέλει να εξαιρεθούν από τον γενικό κανόνα προσλήψεων 1:5.

Ποιοι είναι, μ’ άλλα λόγια, αυτοί οι κατά το Υπουργείο σας “τομείς ύψιστης προτεραιότητας” που αναφέρει το ανωτέρω άρθρο της kathimerini.gr;

Με εκτίμηση
Για τη Γραμματεία της Ένωσης Άθεων