Από: Ένωση Αθέων
Προς: Πολιτικά κόμματα, Βουλή των Ελλήνων, Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων
Κοιν: Επιτροπή Εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, Υπουργείο Παιδείας, ΜΜΕ.
Τίτλος: Παρεμβάσεις της Εκκλησίας στην Παιδεία (;)
Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ πως σχεδιαζόταν και αναβλήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία ο μεν Πρωθυπουργός θα ζητούσε τη βοήθεια της εκκλησίας για το προσφυγικό πρόβλημα, ο δε αρχιεπίσκοπος θα έθετε τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της ιεραρχίας στο θέμα των θρησκευτικών που είναι:
* Η υποχρεωτικότητα του μαθήματος,
* Ο ορθόδοξος χαρακτήρας του, και
* Η τήρηση των ωρών διδασκαλίας με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα.
Πληροφορηθήκαμε επίσης πως η συνάντηση τελικά πραγματοποιήθηκε “μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας”(!) και παρήγαγε αποτελέσματα όπως επίσκεψη του Υπουργού στην αρχιεπισκοπή και “άνωθεν εντολές”.
Εάν τα δημοσιεύματα αληθεύουν, γεννιούνται πολλαπλά ερωτήματα στα οποία καλούνται να τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα:
Γιατί η εκκλησία ενδιαφέρεται τόσο έντονα, όχι για την παιδεία καθαυτή, αλλά για τον προσηλυτισμό αδιαμόρφωτων ακόμα προσωπικοτήτων στο δικό της δόγμα και μόνο, δεν έχει τρόπο να πείσει ενήλικες;
Εάν κάποιος έχει προτάσεις που αφορούν την παιδεία γιατί παρακάμπτει την Επιτροπή Εθνικού διαλόγου για την παιδεία που συστάθηκε γι᾽ αυτόν ακριβώς τον σκοπό; Γιατί απαξιώνεται ο παραπάνω διάλογος και όποιοι/ες συμμετέχουμε σε αυτόν, γιατί υπήρξε προνομιακή απευθείας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που μάλιστα κρατήθηκε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας; Γιατί σύρεται ο Υπουργός Παιδείας σε κάποια αρχιεπισκοπή “για να δώσει εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις”, επίσης χωρίς ενημέρωση;
Η προσφορά αμφιλεγόμενης βοήθειας για το προσφυγικό πρόβλημα δικαιολογεί τον υποβιβασμό της εθνικής παιδείας σε αντικείμενο δοσοληψίας;
Μπορεί κάποιος θρησκευτικός ηγέτης να θέτει κόκκινες γραμμές στον πρωθυπουργό μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας;
Μήπως ο πολιτικός κόσμος οφείλει να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα του εναγκαλισμού Κράτους και (χριστιανικής) εκκλησίας;
Η Ένωση Αθέων εκφράζει την αποστροφή της για την περιγραφόμενη συμπεριφορά δοσοληψίας, και ζητεί ξανά από τη βουλή και την κυβέρνηση να λάβουν υπόψη την θέληση του Ελληνικού λαού όπως σφυγμομετρείται από τις σχετικές δημοσκοπήσεις: να προχωρήσει άμεσα στον πλήρη οικονομικό και διοικητικό διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.
Ακολουθούν τα δημοσιεύματα:
Δημοσίευση στο Βήμα στις 14-3-16: Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η συνάντηση Τσίπρα – ΙερώνυμουΓια τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας – Προσφυγικό και Θρησκευτικά στην ατζέντα
Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει ενεργότερη συμμετοχή της Εκκλησίας στο προσφυγικό. Η ατζέντα όμως της συνάντησης περιλαμβάνει και το μάθημα των Θρησκευτικών. Και τούτο, επειδή οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη περί αντικατάστασης του μαθήματος των Θρησκευτικών με ένα μάθημα Θρησκειολογίας (αγνώστου έως τώρα περιεχομένου) ανησύχησαν, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται την Ιεραρχία, η οποία ελπίζει ότι στη συνάντηση Πρωθυπουργού- Αρχιεπισκόπου θα δοθούν εκατέρωθεν διευκρινίσεις, δηλαδή τι κινήσεις σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για το μάθημα των Θρησκευτικών και πώς σκοπεύει να αντιδράσει σε αυτές η Ιεραρχία.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα θέσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της Ιεραρχίας στο θέμα των Θρησκευτικών που είναι:
* Η υποχρεωτικότητα του μαθήματος,
* Ο ορθόδοξος χαρακτήρας του, και
* Η τήρηση των ωρών διδασκαλίας με βάσει το ωρολόγιο πρόγραμμα.Η Ιεραρχία, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της στα σχέδια του υπουργού Παιδείας να αλλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών. Σε μια πρόσφατη Σύνοδό της, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος είχε πει ότι το μάθημα των θρησκευτικών έχει ήδη μετεξελιχθεί και δεν χρειάζονται άλλες αλλαγές. Εχει, όπως είπε, βεβαίως βάση την Ορθόδοξη Θρησκεία αλλά από ομολογιακό και κατηχητιακό έγινε ήδη με τη συνδρομή και της Εκκλησίας σε ευρύτερα πολιτισμικό και γνωσιολογικό με κύριο άξονα την Θρησκεία. Οπως φαίνεται ένα νέο μέτωπο ανοίγεται για την κυβέρνηση. Το περασμένο Σάββατο κατά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Καρπενησίου ο Αρχιεπίσκοπος προειδοποίησε: «Κάποιοι θέλουν να θέσουν στο περιθώριο την Εκκλησία».
Ενα δεύτερο θέμα που προτίθεται να θέσει ο Αρχιεπίσκοπος στον Πρωθυπουργό, είναι η απρόσκοπτη επίσκεψη μητροπολιτών στα σχολεία. Δεν πρόκειται, θα τονίσει ούτε να μετάσχουν στη διδασκαλία, ούτε βεβαίως να προχωρούν σε αξιολόγηση καθηγητών.
Οσον αφορά το Προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει περισσότερη εμπλοκή της Εκκλησίας, τη στιγμή όμως που η Εκκλησία έχει ήδη υιοθετήσει ένα Hot Spot (αυτό της Σάμου) και είναι η πρώτη, εδώ και ένα χρόνο που είχε προβλέψει τις διαστάσεις του προβλήματος με ενεργή συμμετοχή στα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας.
Δημοσίευση στην Δημοκρατία στις 22-3-16: Το μυστικό δείπνο Τσίπρα με Ιερώνυμο
Συναντήθηκαν την προηγούμενη Τρίτη και συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας
Λύθηκε τελικά το μυστήριο για το ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας» και όσα έγραψε το Romfea.gr, ο κ. Τσίπρας με τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος συναντήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το βράδυ της Τρίτης, δείπνησαν και συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.Το κλίμα ήταν θετικό, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν σκέψεις για τη βελτίωση της συνεργασίας τους, ειδικά στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία. Πολλά ήταν πάντως τα παράπονα που εξέφρασε ο κ. Ιερώνυμος για την αντιμετώπιση της Εκκλησίας από κυβερνητικά στελέχη, με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να γίνουν μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε την κατανόηση του Αρχιεπισκόπου επειδή και ο ίδιος πιέζεται από ορισμένους εντός του κόμματός του οι οποίοι θα ήθελαν πιο επιθετική στάση προς την Εκκλησία.
Το μενού περιελάμβανε και τις τελευταίες ενέργειες του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, οι οποίες προκάλεσαν τη διαμαρτυρία του κ. Ιερώνυμου προς τον πρωθυπουργό. Οπως φαίνεται, αυτή έπιασε τόπο, καθώς το επόμενο πρωί, αυτό της Τετάρτης, ο υπουργός Παιδείας, επίσης χωρίς να έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο, προφανώς για να δώσει εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις.
Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας για ακόμη μια φορά επανέλαβε στον υπουργό Παιδείας τις θέσεις και τις απόψεις του σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Οπως όλα δείχνουν, οι ιδεοληψίες του κ. Φίλη για μετάλλαξη του μαθήματος των θρησκευτικών μάλλον τίθενται στο περιθώριο προς το παρόν με άνωθεν εντολή.
Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε η κοινή επιτροπή Εκκλησίας και Πολιτείας, επίσης σε καλό κλίμα.
2 pings
[…] να κρίνετε. Προτείνουμε τα δύο τελευταία Δελτία Τύπου: 1) σχετικά με τις παρεμβάσεις της εκκλησίας στην Παιδεί… και 2) την μεταφορά-υποδοχή του λεγόμενου «αγίου» […]
[…] υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες που οριοθετούνται από “κόκκινες γραμμές” όπως εξηγήσαμε στο σχετικό μας δελτίο τύπου για το […]