Δελτίο Τύπου: Κατάργηση άρθρων ΠΚ περί βλασφημίας και ερωτηματολόγιο για το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας

Σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου ποινικού κώδικα που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 6-6-2019, η Ένωση Αθέων χαιρετίζει την κατάργηση της ποινικοποίησης της βλασφημίας στην Ελλάδα. Με την κατάργηση των αναχρονιστικών άρθρων 198 και 199 που ποινικοποιούσαν την κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος, η Ελλάδα επιτέλους ακολούθησε το παράδειγμα σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν, εδώ και χρόνια, καταργήσει αυτού του είδους τις διατάξεις από το ποινικό τους σύστημα.

Μαζί με άλλους φορείς, επιδιώκουμε εδώ και χρόνια την κατάργηση αυτών των άρθρων, από την πρότασή μας για διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και την ημερίδα “Κράτος και Εκκλησία” που διοργανώσαμε, μέχρι τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση “Ο θεός δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα” της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την πρόσφατη συμμετοχή μας στο συνέδριο “Βλασφημία και πολυπολιτισμικότητα” στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τη στήριξή μας σε ιδιώτες που διώκονταν για βλασφημία όπως στην υπόθεση “Γέροντα Παστίτσιου”, μέσα από επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς τις αρχές αλλά και με τη συμμετοχή μας στην πρόσφατη διαβούλευση για το νομοσχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα.

Είναι ευτύχημα που το ελληνικό κράτος επιτέλους ανταποκρίθηκε, καταργώντας την ποινικοποίηση της βλασφημίας και στηρίζοντας έτσι την ελευθερία έκφρασης. Βέβαια, η κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων δεν αποτελεί παρά ένα μικρό βήμα προς τον πλήρη θρησκευτικό αποχρωματισμό του Κράτους. Απομένουν ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα, πάνω στα οποία ζητήσαμε από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν εν όψει εκλογών, στέλνοντας ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας στις 21-6-2019. Δυστυχώς, η σχεδόν πλήρης έλλειψη απαντήσεων δείχνει την πραγματική προτεραιότητα που δίνεται σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.