Δελτίο τύπου: κατασκευή ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου (ενδεικτικά στην Καθημερινή), ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αθήνα», ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε κάτοικοι του Βοτανικού κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ ισχυριζόμενοι ότι πλέγμα συνταγματικών διατάξεων παραβιάζονται με την κυβερνητική απόφαση να κατασκευαστεί ισλαμικό τέμενος με δαπάνες του Δημοσίου.

Η Ένωση Άθεων είναι υπέρ της ελευθερίας ανέγερσης ναών κάθε θρησκείας, διότι ένας εκ των βασικών στόχων της βάσει του καταστατικού της είναι η προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας. Είναι αντίθετη ωστόσο στην κρατική χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων θρησκευτικών οργανισμών, μεταξύ αυτών και της ανέγερσης ναών, για όποιο θρήσκευμα και αν πρόκειται. Κάθε θρησκευτικός οργανισμός οφείλει να χρηματοδοτεί μόνος του τις δραστηριότητές του, είτε πρόκειται για ανέγερση ναών, είτε για μισθοδοσία ιερέων, είτε για πραγματοποίηση τελετών, είτε για λειτουργία ιερατικών και θεολογικών σχολών, είτε για διδασκαλία του δόγματος, είτε για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Τα έξοδα κάθε θρησκευτικού οργανισμού πρέπει να καλύπτονται μόνο από τα μέλη του και όχι από όλους τους φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι δεν είναι όλοι θρήσκοι ούτε ανήκουν όλοι στο ίδιο θρήσκευμα, και φυσικά όλα τα θρησκεύματα θα πρέπει να έχουν ίση αντιμετώπιση από το κράτος και όχι να υπάρχει διακριτική μεταχείριση, είτε θετική είτε αρνητική.

Με δεδομένο ωστόσο το γεγονός ότι το δημόσιο χρηματοδοτεί την Ορθόδοξη Εκκλησία και μόνον αυτήν, το στοιχειώδες αίσθημα δικαίου απαιτεί να κάνει το ίδιο και για τα άλλα θρησκεύματα. Θα περίμενε κανείς ότι ένας ιεράρχης της θρησκείας της αγάπης όχι μόνο θα το αναγνώριζε αυτό αλλά θα το επικροτούσε.
Είναι εξωφρενικό να επικαλούνται οι προσφεύγοντες το άρθρο 13 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας, με στόχο να περιορίσουν την θρησκευτική ελευθερία των συνανθρώπων και συμπoλιτών τους.
Είναι προκλητικό ένας ιεράρχης της ορθοδοξίας να επικρίνει τα έξοδα κατασκευής ενός και μόνο τεμένους και την μισθοδοσία ενός και μόνο ιμάμη, την στιγμή που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς εις βάρος όλων των φορολογουμένων πολιτών και συντηρούν πολυτελέστατες εκκλησίες σε όλη την επικράτεια.
Είναι οξύμωρο να ισχυρίζεται ότι το κάλεσμα του ιμάμη θα προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα των χριστιανών, τη στιγμή που οι καμπάνες των χριστιανικών ναών ηχούν καθημερινά και κανείς δεν αναρωτιέται αν προσβάλουν έτσι το θρησκευτικό αίσθημα πιστών άλλων θρησκευμάτων, ή το αίσθημα των αθέων και αθρήσκων.
Τέλος είναι αλαζονικό να θεωρείται δεδομένο ότι όλοι οι Έλληνες είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, διαγράφοντας με υπεροψία όλους τους άθεους, άθρησκους και αγνωστικιστές, καθώς και τους πιστούς άλλων θρησκευμάτων.

Αν η εκκλησία αδυνατεί να βγάλει τις παρωπίδες και να δει την πραγματικότητα, ευελπιστούμε ότι η πολιτεία θα στηρίξει τα δικαιώματα των πολιτών της αντιμετωπίζοντάς τους όλους με σεβασμό, ισοτιμία και δικαιοσύνη, χωρίς διακρίσεις με βάση το θρήσκευμά τους.