Κάνε καλό χωρίς θεό!

Κάνε καλό χωρίς θεό!Η Ένωση Άθεων είναι μία κοινωνικά δραστήρια ομάδα ανθρώπων που πάνω στον κοινό παρανομαστή της αθεΐας ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και την αφύπνιση της συνείδησης των συμπολιτών μας. Έχουμε δραστηριοποιηθεί έντονα υπέρ του διαχωρισμού κράτους — οργανωμένης θρησκείας και της φορολόγησης της Εκκλησίας.

Θεωρούμε πως η Εκκλησία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον οικονομικό Γολγοθά που περνούν πολλοί συνάνθρωποί μας, ένθεοι και άθεοι. Οι πρόσφατες ειδήσεις δυστυχώς επιβεβαιώνουν την κριτική μας στάση, ενώ τα σύντομα αποσπάσματα φιλανθρωπίας δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τη γενική οικονομική πολιτική της.

Ως σκεπτόμενοι άνθρωποι, θέτουμε κάποια ερωτήματα: Πόσοι συνάνθρωποι μας θα είχαν καλύτερες συνθήκες ζωής αν φορολογείτο δίκαια η εκκλησία; Τι μέρος του κρατικού προϋπολογισμού θα ελευθερωνόταν αν έπαυε η μισθοδοσία των ιερέων και η χρηματοδότηση θρησκευτικών τελετών από το κράτος; Γιατί η φιλανθρωπική δράση της εκκλησίας χρησιμοποιείται ως άλλοθι για όλα της τα έξοδα, ακόμη και όσα είναι ασύνδετα με την δράση της αυτή; Πιστεύουμε πως αυτές τις σκέψεις τις κάνουν και ένθεοι συμπολίτες μας. Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας αναρωτιέται όσα κι εμείς αναρωτιόμαστε

Ως κοινότητα άθεων δεν πιστεύουμε πως υπάρχει απόδειξη για την παρουσία βοήθειας από τον ουρανό. Αντίστοιχα πιστεύουμε πως δεν υπάρχει ανταμοιβή για τις καλές πράξεις με τη μορφή παραδείσου. Με αυτά κατά νου, θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινωνία με πράξεις αλληλεγγύης, όπως η δωρεά οργάνων, η αιμοδοσία, η δωρεά ρούχων, τροφίμων, φαρμάκων και ιματισμού σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η δωρεά οργάνων είναι μία πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία μπορεί να επιμηκύνει κατά πολύ την ζωή του δέκτη. Η οργανωμένη θρησκεία στην Ελλάδα κρατά σιγή ιχθύος για το θέμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης δωρητών. Την κρίσιμη στιγμή η συναισθηματική φόρτιση είναι ανθρώπινη και η σύγχυση σε τέτοιες στιγμές είναι βέβαιη για τους περισσότερους ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά η λογική και η αλληλεγγύη πρέπει να επικρατεί του φόβου. Ενθαρρύνουμε την δωρεά οργάνων, με τους περισσότερους από εμάς να είναι ήδη εγεγραμμένοι στο μητρώο των δωρητών οργάνων.

Θέλουμε να δηλώσουμε έμπρακτα τη θέση μας δίνοντας το «παρών». Εκτός αυτού θέλουμε να δηλώσουμε τη στήριξή μας στην τεκμηριωμένη επιστήμη, και πιο συγκεκριμένα στο πεδίο της εφαρμοσμένης ιατρικής αλλά και στην έρευνα για νέες θεραπείες.

Ως άθεοι, δεν πιστεύουμε στον παράδεισο αλλά ενθαρρύνουμε την κοινωνική δράση και την αφύπνιση.

Σας προσκαλούμε στην προσπάθειά μας και ζητάμε τη συμμετοχή σας.

Η συμπαράσταση στον συνάνθρωπο δεν λέγεται φιλανθρωπία αλλά αλληλεγγύη και δεν αποτελεί μονοπώλιο καμίας θρησκείας.

Μπορούμε να κάνουμε καλό χωρίς θεό.


Δράσεις:

Στηρίζουμε τις απόψεις μας έμπρακτα: Στα πλαίσια της εκστρατείας «Κάνε καλό χωρίς θεό», γίνονται οι ακόλουθες δράσεις:

Τράπεζα Αίματος της Ένωσης Άθεων (Νοσοκομείο Ευαγγελισμός)

Έχει δημιουργηθεί τράπεζα αίματος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Στην τράπεζα αίματος μπορούν να συνεισφέρουν ΟΛΟΙ. Από την ποσότητα του αίματος που συγκεντρώνεται, η μισή δωρίζεται στο νοσοκομείο για να το χορηγήσει σε όποιον το έχει ανάγκη, και η άλλη μισή είναι διαθέσιμη στους αιμοδότες της Ένωσης Άθεων, με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με το πόσες φορές έχουν δώσει αίμα.

Όποιος επιθυμεί να δώσει αίμα, μπορεί να πάει στην αιμοδοσία του Ευαγγελισμού οποιαδήποτε στιγμή θέλει, δηλώνοντας ότι δίνει αίμα για την τράπεζα της Ένωσης Άθεων.

Όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει στις τακτικές εθελοντικές αιμοδοσίες που οργανώνονται στα πλαίσια της εκστρατείας μας και ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα μας (δες κάτω μέρος παρούσας σελίδας).

Συγκεντρώνονται είδη για άπορους συνανθρώπους μας

Συγκεντρώνονται τα πάντα: Φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα, παιδικά ρούχα και παιχνίδια, σχολικά είδη, λευκά είδη, είδη οικιακής χρήσης και άλλα, και διανέμονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Μπορείτε έλθετε στις τακτικές συναντήσεις που γίνονται για τον σκοπό αυτό κάθε λίγους μήνες και ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα μας, ή να επικοινωνήσετε με το contact@atheia.gr για να κανονιστεί συνάντηση. Επίσης μπορείτε να στείλετε ταχυδρομικά, ή αν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες (εντός Αττικής) να τις παραλάβουμε από το χώρο σας, κατόπιν συνεννόησης.