«

»

Δελτίο τύπου: σύλληψη πολίτη για βλασφημία

Σύμφωνα με το από 24 Σεπτεμβρίου 2012 δελτίο τύπου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την Παρασκευή 21-9-2012 το πρωί συνελήφθη 27χρονος Έλληνας πολίτης που συντηρούσε τη σατιρική σελίδα «Γέρων Παστίτσιος» στο κοινωνικό δίκτυο facebook, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος. Η σύλληψη αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά από κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή από το κόμμα της Χρυσής Αυγής σχετικά με το ζήτημα και τέσσερις μόλις μέρες μετά την αρνητική απάντηση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Κωνσταντίνου Καραγκούνη, με σιωπηλή συναίνεση του υπόλοιπου κοινοβουλίου, στο αίτημα του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Πέτρου Τατσόπουλου για την κατάργηση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα περί βλασφημίας (σελίδα 60 των πρακτικών της Βουλής, 17-9-2012). Σε μια εποχή όπου οι κάτοικοι της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σε μια συγκυρία όπου οι δικαστές και οι εισαγγελείς απεργούν, ενώ τα πρόσφατα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας και στις φυλακές Κορυδαλλού έρχονται να μας θυμίσουν τους κινδύνους του θρησκευτικού φανατισμού, βρέθηκε εξιλαστήριο θύμα ελλείψει «προσβλητικής ταινίας» στο youtube: ο δημιουργός μιας σατιρικής σελίδας, την οποία προαιρετικά παρακολουθεί κανείς, και κατ’ επέκταση η ελευθερία του λόγου!

Ελπίζουμε ότι το θέμα θα αποτελέσει αφορμή για δημόσια συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις των νόμων περί βλασφημίας διότι είναι η δεύτερη φορά φέτος, μετά τη σύλληψη των συντελεστών της παράστασης Corpus Christi τον Ιούνιο, που εφαρμόζονται σε βάρος της ελεύθερης έκφρασης.

Η Ένωση Αθέων συμπαρίσταται στον ιδιοκτήτη της σελίδας και προτίθεται να τον στηρίξει ηθικά, νομικά και οικονομικά. Ανοίχτηκε λογαριασμός για συγκέντρωση χρημάτων για την κάλυψη των νομικών εξόδων: GR6501720830005083059132122, BIC Πειραιώς: PIRBGRAA