Θρήσκευμα σε αίτηση εργασίας της Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ (1)

Κατόπιν διαπίστωσης μέλους μας ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ σε online αίτηση εργασίας ζητά από υποψήφιους εργαζόμενους να δηλώσουν το θρήσκευμα των ιδίων και των συζύγων τους, η Ένωση Άθεων έστειλε τις ακόλουθες επιστολές στο Υπουργείο Εργασίας (η ίδια επιστολή στάλθηκε και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας) και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

[spoiler]Η ακόλουθη επιστολή έλαβε Α.Π. 12894/676/2-7-2012

Προς:
Υπουργείο Εργασίας
Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας
Υπ’ όψιν κυρίας Σταθοπούλου

Θέμα: θρήσκευμα σε αίτηση εργασίας

Αγαπητή κυρία,

Θέτουμε υπόψιν σας την αίτηση εργασίας της εταιρείας «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε.» στην οποία ζητούνται από τους ενδιαφερόμενους προσωπικά δεδομένα, μεταξύ αυτών και το θρήσκευμα των ιδίων και των συζύγων τους.

Η αίτηση βρίσκεται στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www.arvanitidis.com.gr/Career.asp

Παρακαλούμε να μας υποδείξετε την νομοθεσία που διέπει το ζήτημα των στοιχείων που μπορεί να απαιτεί ένας εργοδότης από τους υποψήφιους εργαζομένους και ιδιαίτερα κάθε διάταξη που αφορά το θρήσκευμα σε σχέση με την εργασία, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά τις διακρίσεις στην εργασία με βάση το θρήσκευμα και την απαίτηση αποκάλυψης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όπως είναι το θρήσκευμα.

Σε περίπτωση που η ανωτέρω εταιρεία με την συγκεκριμένη αίτηση παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία, παρακαλούμε για τις ενέργειες σας για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Με εκτίμηση

Μαρίνα Τατιάνα Ραπακούλια
Μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Άθεων[/spoiler] [spoiler]Προς:
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Αθήνα, 26-6-2012

Θέμα: Θρήσκευμα σε αίτηση εργασίας

Αγαπητοί κύριοι,

Θέτουμε υπ’ όψη σας την αίτηση εργασίας της εταιρείας «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε.» (αλυσίδας super market), στην οποία ζητούνται από τους ενδιαφερόμενους προσωπικά δεδομένα, μεταξύ αυτών και το θρήσκευμα των ιδίων και των συζύγων τους. Η αίτηση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.arvanitidis.com.gr/Career.asp.

Η ανωτέρω αίτηση παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου 2472/1997 και συγκεκριμένα:
– το Άρθρο 11, δεδομένου ότι το υποκείμενο δεν ενημερώνεται με τον προβλεπόμενο τρόπο (ειδικώς και γραπτώς) για τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος (ταυτότητα υπεύθυνου επεξεργασίας, σκοπό επεξεργασίας, αποδέκτες των δεδομένων, ύπαρξη δικαιώματος πρόσβασης).
– το Άρθρο 7.1, δεδομένου ότι το θρήσκευμα αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και ως εκ τούτου η συλλογή του απαγορεύεται (είναι προφανές ότι η περίπτωση αυτή δεν εμπίπτει σε καμία από τις εξαιρέσεις του Άρθρου 7.2).

Ενδεχομένως να παραβιάζεται και το Άρθρο 6 περί γνωστοποίησης αρχείων, σε περίπτωση που εταιρεία δεν έχει γνωστοποιήσει στην ΑΠΔΠΧ την συλλογή των δεδομένων αυτών και τον τρόπο τήρησης των σχετικών αρχείων, όπως προβλέπει ο νόμος.

Παρακαλούμε για τον έλεγχο της ενδεχόμενης παραβίασης του Άρθρου 6 για τις ενέργειες σας για την αποκατάσταση της νομιμότητας σε σχέση με όλα τα παραπάνω και για την επιβολή κυρώσεων στους υπευθύνους από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τον νόμο.

Με εκτίμηση

Για τη Γραμματεία της Ένωσης Άθεων
Μαρίνα Τατιάνα Ραπακούλια[/spoiler]

Επισημαίνουμε εδώ ότι η διάκριση στην εργασία με βάση το θρήσκευμα παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου 3304/2005 περί εφαρµογής της αρχής της ίσης µεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισµού, ενώ η συλλογή και καταγραφή του θρησκεύματος παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου 2472/1997 περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ενημέρωση 13-7-2012: διαβάστε εδώ την απάντηση του ΣΕΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας

Ενημέρωση 19-7-2012: διαβάστε εδώ την απάντηση της Εν.Α. στο ΣΕΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας

2 pings

  1. […] […]

  2. […] Μακεδονίας (προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις εδώ  και […]

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.