Απάντηση Υπουργείου ΠΔΒΜΘ σε επιστολή μας περί απαλλαγής από θρησκευτικά

Η ακόλουθη απάντηση του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ αφορά την από 29-8-2011 επιστολή μας, η οποία αναφερόταν σε προηγούμενη αναπάντητη επιστολή μας που είχε κατατεθεί πριν από δέκα μήνες και για την οποία είχαμε υποβάλλει σχετική αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.

[spoiler]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
—–
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ Γ΄ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
—–
Ταχ. Δ/νση: Ανδρ. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 151 80 Μαρούσι
Ιστοσελίδα: http://www.minedu.gov.gr
e-mail: spudonpe@minedu.gov.gr
Πληροφορίες: Σ. Λαπατά
Τηλέφωνο: 210- 344 2247

Μαρούσι, 16-9-2011
Αριθ. Πρωτ.
Βαθμός Προτερ.
Φ.1/ 526/ 107191 /Γ1

ΠΡΟΣ : Ένωση Άθεων
Atheist Union of Greece
Τ.Θ. 67609
15 103 Πεύκη
contact@atheia.gr

Θέμα : Απάντηση σε επιστολή

Σε απάντηση της από 2-09-2011 επιστολής σας, σύμφωνα με το Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161Α), άρθρο 13, §10, η οποία αναφέρεται στους Μη Ορθόδοξους μαθητές, σας γνωρίζουμε ότι ισχύουν τα εξής :
α. Μαθητές που ανήκουν σε άλλο δόγμα ή άλλο θρήσκευμα δεν συμμετέχουν στον εκκλησιασμό, εφόσον οι γονείς τους το ζητήσουν με γραπτή δήλωση. Όταν ένας από τους γονείς ανήκει σε άλλο δόγμα ή θρησκεία, για να γίνει απαλλαγή χρειάζεται κοινή δήλωση των γονέων. Αν οι γονείς είναι διαζευγμένοι ισχύει η δήλωση του γονέα που έχει την επιμέλεια, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 αυτού του Π.Δ.
Οι γονείς των μη ορθόδοξων μαθητών ενημερώνονται έγκαιρα για την ημέρα και την ώρα του εκκλησιασμού ώστε αυτοί να οδηγηθούν στο σχολείο μετά τη λήξη του. Όταν ο εκκλησιασμός γίνεται έκτακτα ή δεν ειδοποιούνται οι γονείς και κηδεμόνες των παραπάνω μαθητών, η απασχόληση και η επιτήρησή τους γίνεται με ευθύνη του σχολείου.
Οι προαναφερόμενοι μαθητές συμμετέχουν στον εορτασμό των εθνικών επετείων και στις άλλες εκδηλώσεις του σχολείου.
β. Οι παραπάνω μαθητές απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών και με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ορίζεται ο τρόπος απασχόλησής τους εντός ή εκτός της αίθουσας ή σε άλλη αίθουσα, την ώρα της διδασκαλίας του μαθήματος αυτού.
γ. Αν οι γονείς τους επιθυμούν να αναγράφεται στα επίσημα έγγραφα ή βιβλία του σχολείου ότι ακολουθούν άλλο δόγμα ή θρησκεία πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό Μητρώου ή Δημοτολογίου, στο οποίο να αναφέρεται ότι ακολουθούν το συγκεκριμένο δόγμα.
δ. Οι παραπάνω μαθητές, εφόσον προσέρχονται στο σχολείο πριν γίνει η πρωινή προσευχή, παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται.
Επίσης, σύμφωνα με τη με αριθ. πρωτ. 91109/Γ2/10-7-2008 εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του μαθητή, αν είναι ανήλικος, ή του ιδίου, αν είναι ενήλικος, στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής.

Εσωτερική Διανομή:
1. Γραφείο κ. Υπουργού
(σχετ. με το από 12-9-2011 ΦΕΣ
Υπόψη κ. Μπούντα)
2. Δ/νση Σπουδών Π.Ε.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Τμήμα Γ΄

[/spoiler]

Την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.

Βασικά σημεία της απάντησης είναι τα εξής:
1. Δηλώνει ότι σύμφωνα με το Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161Α), άρθρο 13, §10, οι μη Ορθόδοξοι μαθητές δικαιούνται απαλλαγή, αλλά δεν απαντά στο ερώτημα αν οι Ορθόδοξοι μαθητές δικαιούνται απαλλαγή.

2. Δηλώνει ότι σύμφωνα με την Α.Π. 91109/Γ2/10-7-2008 εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ στην αίτηση για απαλλαγή αρκεί να αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής, επομένως στην πράξη μπορούν όλοι οι μαθητές να πάρουν απαλλαγή.

3. Δηλώνει ότι ο τρόπος απασχόλησης των μαθητών με απαλλαγή ορίζεται από το συμβούλιο διδασκόντων. Αυτό ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με την εγκύκλιο ΥπΕΠΘ Φ12/977/109744/Γ1/26-8-2008 που δηλώνει ότι παρακολουθούν υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού διδακτικού αντικειμένου σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης.

4. Αφήνει αναπάντητο το ερώτημά μας σχετικά με την χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης για απαλλαγή από τα θρησκευτικά.

Θεωρώντας ότι η απάντηση αυτή αφήνει πολλά θέματα ακάλυπτα και είναι ελάχιστα ικανοποιητική, στις 23-1-2012 υποβάλλαμε και δεύτερη αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη για το ίδιο θέμα, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.