Ιστορικό για απαλλαγή μέχρι 19/09/2013.

Η παρούσα ανάρτηση δεν ενημερώνεται πλέον, αφαιρέστε την από τα bookmarks. Για την ενημερωμένη σελίδα κάντε κλικ στον σύνδεσμο
http://union.atheia.gr/istoriko-apallagis/

Τα παρακάτω ίσχυαν έως και 19/09/2013.
Νομικό υπόβαθρο και ιστορικό της δυνατότητας απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών

[Παρατίθενται για λόγους αρχείου. Για το τι πρέπει να κάνετε από 19/09/2013 και εφεξής, δείτε εδώ.]
Ακολουθούν οι τρεις εγκύκλιοι που δημοσιεύτηκαν το Καλοκαίρι του 2008.

Οι δύο πρώτες καθορίζουν ποιοι μαθητές δικαιούνται απαλλαγή από τα θρησκευτικά (όλοι ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, δηλαδή ακόμη και οι χριστιανοί ορθόδοξοι) και με ποιον τρόπο την παίρνουν (με μια απλή αίτηση του κηδεμόνα τους, χωρίς υποχρέωση δήλωσης του λόγου για τον οποίο αιτούνται την απαλλαγή).

Η τρίτη καθορίζει τον τρόπο που θα απασχολούνται οι μαθητές που έχουν ήδη πάρει απαλλαγή, και όχι το ποιοι τη δικαιούνται. Προσοχή: η εγκύκλιος αυτή περιλαμβάνει μια «διευκρινιστική» πρόταση η οποία δημιουργεί σύγχυση ως προς την εφαρμογή των δύο πρώτων εγκυκλίων για όλους ανεξαρτήτως τους μαθητές, υποθέτοντας πως μόνο οι αλλόθρησκοι και οι ετερόδοξοι θα κάνουν μια τέτοια δήλωση απαλλαγής. Δεδομένου όμως ότι η αίτηση απαλλαγής, σύμφωνα με τις προηγούμενες εγκυκλίους, δεν πρέπει να περιλαμβάνει το λόγο για τον οποίο αιτείται απαλλαγή, στην πράξη είναι αδύνατον να διαπιστωθεί ότι το θρήσκευμα του μαθητή.

Το συμπερασμα είναι σαφές: καθένας δικαιούται να ζητήσει απαλλαγή από τα θρησκευτικά.

Κάντε κλικ παρακάτω για να διαβάσετε και να κατεβάσετε τις εγκυκλίους του ΥπΕΠΘ.
Εμφάνιση

Λόγω της ασάφειας που εισήγαγε η τρίτη εγκύκλιος, ο Συνήγορος του Πολίτη έστειλε στον Υπουργό Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, μια επιστολή όπου ζητούσε εξηγήσεις και ταυτόχρονα εξέδωσε και δελτίο τύπου. Ακολούθησε μια απάντηση του Υπουργού (που ουσιαστικά «μαλώνει» τον Συνήγορο του Πολίτη ότι «φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν» και η προβληματισμένη ανταπάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη. Ακολουθούν τα κείμενα (κάντε κλικ για να τα εμφανίσετε).

Εμφάνιση


Περαιτέρω αλληλογραφία μεταξύ ΥπΕΠΘ και Συνηγόρου του Πολίτη για το εν λόγω θέμα δεν εμφανίζεται στα ενημερωτικά φυλλάδια της ιστοσελίδας τους.

Η Ένωση Άθεων κατέθεσε στις 9-11-10 επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, όπου εκθέτει την τρέχουσα κατάσταση και ζητά να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που επικρατεί στο θέμα της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Χρονική στιγμή υποβολής αίτησης για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών

Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει ρύθμιση του θέματος της χρονικής στιγμής υποβολής της αίτησης για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εκδώσει καμία σχετική εγκύκλιο. Το μόνο σχετικό έγγραφο που υφίσταται το Γ2/12907/08-02-2005 ΥΠ.Ε.Π.Θ., μια απάντηση του τότε Διευθυντή Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Παύλου Νταβαρίνου, στο Α.Π.239/20-1-2005 σχετικό ερώτημα του Γραφείου ΤΕΕ Διεύθυνσης Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Σαπφούς 14, 545 27 (κάντε κλικ πιο κάτω για εμφάνιση του εγγράφου).

Εμφάνιση

Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο, δεν υπήρχε περιορισμός στη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Δηλώνεται ρητώς και σαφώς ότι ναι μεν είναι σκόπιμο το αίτημα να γίνεται κατά την έναρξη του σχολικού έτους, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Σε περίπτωση που ο διευθυντής του σχολείου όπου υποβάλλεται η αίτηση αρνηθεί να την παραλάβει με το αιτιολογικό ότι επρεπε να έχει υποβληθεί νωρίτερα, μπορείτε να του δείξετε το έγγραφο αυτό.