«

»

Εκλογές 2013 – Μήνυμα προέδρου

Με την ευκαιρία των επικείμενων εκλογών, θέλω να απευθύνω λίγα λόγια σε όλα τα μέλη μας, αλλά και σε όλους τους υποστηρικτές, εθελοντές και φίλους, σε όλους όσους νοιάζονται για την Ένωση Αθέων, σε όλους όσους στηρίζουν και παρακολουθούν την πορεία της.

Όταν ξεκινήσαμε, το χειμώνα του 2009, ήμασταν μια χούφτα ανθρώπων, με μόνο κοινό τις αθεϊστικές απόψεις τους, που αναρωτιόταν αν θα έπρεπε να κάνει κάτι και τι θα έπρεπε να ήταν αυτό. Σήμερα είμαστε μια οργάνωση με εκατοντάδες μέλη κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο. Στην πορεία μάθαμε πολλά και πετύχαμε πράγματα που δεν φανταζόμασταν ότι μπορούμε να κάνουμε. Ξεκινήσαμε σαν μια μικρή παρέα και σήμερα είμαστε όχι μόνο μια μεγάλη κοινότητα, αλλά και ένα νόμιμα αναγνωρισμένο σωματείο, γεγονός που μας ανοίγει νέες δυνατότητες.

Από την αρχή πιστεύαμε στην αξία της συνεργασίας και της ισοτιμίας. Θεωρούμε ότι η διοίκηση δεν είναι εξουσία αλλά υπηρεσία. Για το λόγο αυτό το διοικητικό μας συμβούλιο λέγεται Γραμματεία, με βασική του ευθύνη τη διεκπεραίωση των δοικητικών θεμάτων και της γραμματειακής εργασίας. Για τον ίδιο λόγο προσπαθήσαμε πάντα να δώσουμε έμφαση στη συλλογικότητα και να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών στη λήψη αποφάσεων στη δράση. Για τον ίδιο λόγο δημιουργήσαμε την Μόνιμη Ηλεκτρονική Συνέλευση, όπου όλα τα μέλη μας μπορούν να υποβάλλουν μια πρόταση, να ψηφίσουν για να εγκριθεί και να δράσουν για να υλοποιηθεί, με τα μέλη της διοίκησης να περιορίζονται σε ρόλο συντονιστικό. Για τον ίδιο λόγο δημιουργήσαμε τις Ομάδες Εργασίας, όπου προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται κάθε είδους δράσεις και όπου μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει, ακόμη και χωρίς να γραφτεί μέλος της Ένωσης.

Η Ένωση Αθέων δεν ταυτίζεται με τη διοίκηση, αλλά με τα μέλη της. Δεν είναι μια κλειστή παρέα, αλλά μια ανοιχτή κοινότητα. Δεν είναι ένα παγιωμένο σχήμα, αλλά ένα δυναμικό πλαίσιο. Η μορφή και η πορεία της καθορίζεται από όλους εσάς, από όλους εμάς.

Σύντομα θα γίνουν οι πρώτες μας εκλογές ως νόμιμο σωματείο. Όλα τα μέλη μας έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα, όλοι σας μπορείτε να πάρετε το τιμόνι στα χέρια σας. Μέσα από το πλαίσιο της διοίκησης έχετε την ευκαιρία να δώσετε νέα ώθηση στην Ένωση, συντονίζοντας και κατευθύνοντας το δυναμικό των μελών και αξιοποιώντας τις ιδέες και τις προτάσεις τους.

Η Ένωση Αθέων χρειάζεται να ανοιχτεί και να προχωρήσει πολύ ακόμη, ιδιαίτερα σε τομείς όπως είναι οι δημόσιες σχέσεις και η ανεύρεση πόρων. Χρειάζεται τη συμμετοχή ανθρώπων με κατάλληλες γνώσεις και επαφές, ανθρώπων με διάθεση προσφοράς και εργασίας, ανθρώπων νέων στην ψυχή, με ανοιχτό πνεύμα και πεποίθηση στο σκοπό μας.

Ελπίζω ότι θα έχουμε πολλούς νέους υποψήφιους για τις εκλογές και πολλούς νέους εθελοντές για τις δράσεις μας και ότι θα φτάσουμε πολύ μακρύτερα.

Η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής

Τατιάνα Ραπακούλια