«

»

Δράση για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά

Η Ένωση Αθέων οργανώνει διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία, τα κενά που υπάρχουν στο νόμο, την αδιαφορία των αρμοδίων και την άρνηση ορισμένων διευθυντών σχολείων να χορηγήσουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά σε μαθητές που το επιθυμούν. (Για το ιστορικό, δείτε εδώ, εδώ κι εδώ).

Αύριο Δευτέρα 29-4-13 στις 11:30-12:30 το πρωί έξω από το Υπουργείο Παιδείας θα δείτε πώς ένας παπάς σέρνει αλυσοδεμένους τους μαθητές στο μάθημα, έκοντες άκοντες – το άκρο αντίθετο του «ἄφετε τὰ παιδία καὶ μὴ κωλύετε αὐτὰ ἐλθεῖν πρός με». Η δράση μας είναι συμβολική, αλλά η καταναγκαστική κατήχηση στα σχολεία είναι δυστυχώς ακόμη πραγματική.

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει καλοδεχούμενος!

facebook event

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Γλυκών Νερών και ο διευθυντής του 17ου Λυκείου Παγκρατίου αρνούνται να χορηγήσουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά σε μαθητές, παρόλο που έχουν γίνει αιτήσεις από την αρχή της χρονιάς. Οι προϊστάμενοι των διευθυντών είναι ενήμεροι, έως και το γραφείο υπουργού και υφυπουργού, αλλά δεν επιβάλλονται ποινές στους υπαίτιους ούτε γίνεται καμία ενέργεια για να χορηγηθούν οι απαλλαγές.

Οι εγκύκλιοι του υπουργείου σχετικά με το θέμα είναι ανεπαρκείς, ασαφείς και αντιφατικές, αφήνοντας περιθώρια αυθαιρεσίας στους διευθυντές των σχολείων. Παρά τις επανειλημμένες κινήσεις μας, δεν γίνεται καμία ενέργεια για να λυθεί το πρόβλημα.

ΖΗΤΑΜΕ:
1. Να χορηγηθεί άμεσα απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, τον εκκλησιασμό και την προσευχή σε όλους τους μαθητές που το ζητάνε, χωρίς να ελέγχεται σε τι θρήσκευμα ανήκουν.
2. Να κάνει ενέργειες το Υπουργείο για να προσαρμοστεί η νομοθεσία έτσι ώστε να προβλέπεται η χορήγηση απαλλαγής σε όποιον το ζητάει, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.
3. Να ενημερωθούν οι σχολικές μονάδες από το Υπουργείο, με μια εγκύκλιο διατυπωμένη ξεκάθαρα και χωρίς αντιφάσεις, για το δικαίωμα όλων των μαθητών να πάρουν απαλλαγή με μια απλή αίτηση, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, σε όποιο θρήσκευμα και αν ανήκουν, ακόμη και αν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
4. Να απαγορευθεί ο έλεγχος του θρησκεύματος των μαθητών, είτε μέσω αρχείων όπου τυχόν είναι καταγεγραμμένο είτε μέσω υποχρεωτικής υποβολής δήλωσης.

Πρόσφατα στο 3ο Γενικό Λύκειο Ν.Ηρακλείου υποχρέωσαν μαθήτρια που έχει απαλλαγή από τα θρησκευτικά να παρευρεθεί σε εκκλησιασμό. Όταν η μητέρα διαμαρτυρήθηκε της είπαν ότι επρόκειτο τάχα για «σχολική επίσκεψη» χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ