«

»

Δελτίο τύπου: κατασκευή αποτεφρωτηρίου

Η Ένωση Άθεων διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία του κράτους στο αίτημα μεγάλου αριθμού πολιτών οι οποίοι επιθυμούν να ορίσουν οι ίδιοι πώς θα διατεθεί το σώμα τους μετά το θάνατό τους.

Τα «περιβαλλοντικά προβλήματα» που επινοήθηκαν για να στηρίξουν την αποτροπή της εγκατάστασης αποτεφρωτηρίου νεκρών στα Μεσόγεια είναι προσχηματικά και διατυπώθηκαν για να αποτρέψουν τους πολίτες από την διεκδίκηση ενός αυτονόητου ανθρώπινου δικαιώματος και να προστατεύσουν τη διαχρονική εμπορευματοποίηση του θανάτου από την θρησκεία και τους λειτουργούς της. Το ότι ο εκκλησιαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να πείσει με σοβαρή ανταλλαγή επιχειρημάτων και επιμένει να επιβάλει σε αλλόθρησκους, άθρησκους, άθεους ή αδιάφορους τις δικές του ιδεοληψίες, δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υλοποιηθεί άμεσα ο οριστικός και ολικός διαχωρισμός, οικονομικός και οργανωτικός, κράτους και εκκλησίας.

Η επιστράτευση ανασφαλών ηλικιωμένων ανθρώπων για να δημιουργηθεί κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης, δείχνει επίσης ότι οι επαγγελματίες της πίστης όχι μόνο παραπλανούν τα μέλη της εκκλησίας τους, αλλά δημιουργούν ομάδες κρούσης εναντίον βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτού της διάθεσης του σώματος μετά θάνατον.

Η ίδια εκκλησία που κόπτεται τόσο για το περιβάλλον και για την οικονομική κατάσταση της χώρας φέρνει το Άγιο Φως με C-130, συντηρεί αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού για τους μητροπολίτες και επιστρατεύει πολεμικά πλοία για διακοσμητικούς λόγους σε τελετές καθαρά θρησκευτικού περιεχομένου όπως τα Θεοφάνεια. Η επιμονή στο θέμα του αποτεφρωτηρίου -και μάλιστα με χρήση τέτοιων πρακτικών- καταδεικνύει την πραγματική αδιαφορία των τοπικών εκκλησιαστικών εκπροσώπων για την δεινή οικονομική κατάσταση της περιοχής. Το έργο όχι μόνο δεν θα είχε κόστος για τη χώρα μας, αλλά αφενός θα απέφερε σημαντικά έσοδα τα οποία σήμερα διοχετεύονται σε γειτονικές χώρες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, αφετέρου θα ανακούφιζε οικονομικά τους πολίτες, δεδομένου ότι η αποτέφρωση έχει κόστος ως και 20% τους αντίστοιχου της ταφής.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να παρέμβει και να επιβάλει τη δημιουργία με ταχείες διαδικασίες τουλάχιστον δύο αποτεφρωτήρων νεκρών στην Ελλάδα – ένα στην Αττική και ένα στο νομό Θεσσαλονίκης.