«

»

Δελτίο τύπου: Για τις συλλήψεις στο Corpus Christi

Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ τη σύλληψη ηθοποιών της παράστασης «Corpus Christi».

Μένουμε κατάπληκτοι από το ρατσιστικό χαρακτήρα της σύλληψης: Εν έτει 2012, και ενώ η διεθνής (επιστημονική και μη) κοινότητα έχει εδώ και δεκαετίες αναγνωρίσει την έλξη ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου ως αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, στην Ελλάδα η απόδοση της συγκεκριμένης ιδιότητας σε μια ιδιωτική καλλιτεχνική παράσταση οδηγεί σε συλλήψεις.

Αγανακτούμε από τον σκοταδισμό που διακρίνει το σύστημα επιβολής της δικαιοσύνης, το οποίο δείχνει να υπηρετεί πιστά αναχρονιστικούς θεσμούς και προκαταλήψεις, αγνοώντας στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτό της ελεύθερης έκφρασης.

Προβληματιζόμαστε για τις ανθρώπινες ελευθερίες και κατά πόσο αυτές γίνονται πραγματικά και έμπρακτα σεβαστές στο θεωρητικά σύγχρονο δυτικό μας κράτος.

Ελπίζουμε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα προτάξει τον σεβασμό στα κεκτημένα του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως το δικαίωμα για ελευθερία ανθρώπινης έκφρασης, απέναντι στην υποτιθέμενη προστασία ενός ιδεολογήματος όπως η θρησκεία, καθώς και ότι αυτό το επεισόδιο θα γίνει αφορμή να καταργηθεί επιτέλους το αναχρονιστικό άρθρο 198 του Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιεί τη βλασφημία. Η προσβολή των προσώπων της θρησκευτικής μυθολογίας είναι ένα «έγκλημα» δίχως θύμα.

Η δυσανεξία συγκεκριμένων ομάδων στη διαφορετικότητα και στην αμφισβήτηση των πεποιθήσεών τους δεν είναι δυνατόν να προτάσσεται της ελευθερίας της έκφρασης.