«

»

Έξι ομιλίες για τον αθεϊσμό

Ενημέρωση 4-5-13:
Το πρόγραμμα τροποποιήθηκε εκ νέου.
Όλες οι αλλαγές φαίνονται παρακάτω με κόκκινο χρώμα.

Παρακαλούμε να ελέγχετε πάντα το πρόγραμμα πριν ξεκινήσετε, για τυχόν αλλαγές.

Η Ένωση Αθέων προσκλήθηκε να συμμετέχει στους κύκλους αυτομόρφωσης του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου «Nosotros«, Θεμιστοκλέους 66 Εξάρχεια. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν έξι ομιλίες με θέμα τον αθεϊσμό, όλες ώρα 8:00 μ.μ., σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Στέλιος Φραγκόπουλος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός

– Τρίτη 26/02 Ιστορία της αθεΐας και κυρίαρχοι μύθοι.
Η αθεΐα ή αδιαφορία για τη θρησκεία δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Όπως δείχνουν τα έργα πολλών Διαφωτιστών, η αθεΐα ουσιαστικά συνυπάρχει με την ανάπτυξη και διάδοση των διαφόρων θρησκειών. Στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα η διαμάχη μεταξύ φυσιοκρατών και θεοκρατών φαίνεται να αμβλύνθηκε στο δυτικό κόσμο, μια και η εκκοσμίκευση της κοινωνίας οδήγησε σταδιακά στην αδιαφορία προς τα θεία. Αντίθετα, στο μουσουλμανικό κόσμο, όπου η θρησκεία αξιοποιείται για πολιτικούς στόχους, εμφανίζεται μια σταδιακή κορύφωση, η οποία πιθανόν να προκαλέσει κάποια στιγμή -ευπρόσδεκτες για μερικούς ιδιοτελείς- ανακλαστικές αντιδράσεις στη Δύση.

Αποστόλης Λυμπερίδης, συγγραφέας

– Πέμπτη 14/03 Ιστορική διαδρομή του Υλισμού από την αρχαιότητα μέχρι τον Ουμανισμό.
Η φιλοσοφία, μέσω του Υλισμού (φυσιοκρατία τότε) έκανε την εμφάνισή της στην Αρχαία Ελλάδα. Έτσι άρχισε η φιλοσοφία, υλιστικά και ακολούθησαν όλες οι ιδεαλιστικές φιλοσοφίες. Την εποχή εκείνη δεν είχε τόσο σημασία αν έβρισκε κανείς την αδιαμφισβήτητη αλήθεια όσο ότι κατάφερε, ο άνθρωπος, να βρει απαντήσεις ρωτώντας κατευθείαν τη φύση, παρατηρώντας και υπολογίζοντας με τη λογική και όχι απευθυνόμενος σε κάποιο μαντείο ή ιερατείο, όπως συνήθως γινόταν ως τότε.

Πέμπτη 28/03 Από τον Mηχανιστικό στον Διαλεκτικό Υλισμό.
Την φύση δεν την έφτιαξε κανένας θεός και γι αυτό δεν κατευθύνεται από κανένα θεό, αλλά από φυσικές δυνάμεις και τους νόμους που την ορίζουν. Ο Διαλεκτικός Υλισμός μελετά τις γενικές μορφές του είναι, τους γενικούς δεσμούς της πραγματικότητας και τους νόμους που αντανακλούν την πραγματικότητα στη συνείδηση του ανθρώπου. Γι αυτό η διαλεκτική, απαλλαγμένη από τη μεταφυσική, γίνεται αναγκαιότητα για τις φυσικές επιστήμες και το χρηστικότερο μέσον για τη διερεύνηση και την ερμηνεία του κόσμου.

– Πέμπτη 11/04 Τι είναι «αλήθεια», τι είναι «επιστήμη»;
Τι είναι η φιλοσοφία; Έχει η φιλοσοφία πρακτική εφαρμογή; Μπορεί να μας προσφέρει απαντήσεις στο θέμα του θεού; Μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο; Τι είναι αλήθεια; Τι είναι η γνώση; Τι ο αγνωστικισμός; Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο θεό και την επιστήμη; Τι είναι η επιστήμη; Μπορούμε να βρούμε μια άκρη για φιλοσοφικό στοχασμό;

Τατιάνα Ραπακούλια, εκπρόσωπος της Ένωσης Αθέων

Πέμπτη 25/04 Η εκκοσμικευμένη κοινωνία και ο ρόλος του αθεϊσμού.
Η έννοια της εκκοσμίκευσης, του αθεϊσμού, της αθρησκείας και της ανεξιθρησκείας. Πώς ο αθεϊσμός συνδέεται με την εκκοσμικευμένη κοινωνία και πώς η κοινωνία επηρεάζει την έκφραση του αθεϊσμού. Αλληλεπίδραση αθεϊσμού και εκκοσμίκευσης με διάφορες ιδεολογίες.

Πέμπτη 23/05 Ο αθεϊσμός σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σύγχρονες αθεϊστικές οργανώσεις και κινήματα παγκοσμίως. Ιστορική σύνδεση του αθεϊστικού ρεύματος με τις σύγχρονες τάσεις. Παγκόσμια κατανομή ποσοστών των άθεων και άθρησκων και παράγοντες που τα επηρεάζουν. Σχέση του κοσμικού κράτους με το αθεϊστικό κίνημα.